در سالهای اخیر انگشت اتهام به سوی اسلام و اسلامگرایان بوده تا آنان را عاملان خشونت و مسببان تروریسم جهانی بنامند. این در حالی است که روح اسلام با خشونت مخالف است و توصیههای فراوانی به پرهیز از خشونت دارد.
نویسنده در کتاب «اسلام و نفی خشونت و افراط گرایی» سعی کرده است دیدگاه اسلام را در خصوص تروریسم و خشونت بررسی کرده و دلایل و توجیهات برخی اسلامگرایان افراطی را برای اعمال غیرقابل قبول خود به چالش بکشد. نگارنده بر این باور است که باید روشنفکران و مبلغان دین اسلام در مقابل هجمهی سیاهسازی چهره اسلام موضعگیری کرده و مانند همیشه با عزمی راسخ به تعیین مواضع اسلام میانهرو بپردازند.
این اثر نیز بر همین مبنا و با نیتی خیرخواهانه به رشتهی تحریر درآمده است.
مسألهی خشونت هنگامی معضلآفرین میشود و به مشکل پیچیدهای مبدل میشود که برخی از گروههای اسلامگرا با صراحت تمام، مسئولیت عملیات را به عهده میگیرند. آنان مدعی هستند که بهکارگیری اینگونه ابزار قهرآمیز، در دفاع از اسلام و تمامیت ارضی ممالک اسلامی و طرد و اخراج دشمن از کشورهای اسلامی، و همچنین ارعاب آنان مفید و مؤثر واقع میشود، و در سایهی انجام آنها، آتش دشمنی دشمنان خاموش میگردد و فروکش میکند، و آنان را از اتخاذ مواضع خصمانهی نوین و تهاجمگرا، بر تعامل با مسلمانان باز میدارد.
خشونت و خشونتگرایانی که اندیشهی افراطی با خود دارند، و سازمانهای اسلامگرای افراطی برخواسته از میان جوامع اسلامی که حقیقتاً ابزارهای خشونتآمیز را مجاز میدانند، نتوانسته و نمیتواند نماینده واقعی و تفسیرگر حقیقی آموزههای اسلامی باشند. تلاش نگارنده در این کتاب بر این است که با سیری در درون متون اصیل اسلامی و نگاهی به افق دوراندیش آن و ملاحظه کردن مقاصد اصلی و تبعی مفاهیم قرآنی و سنت نبوی، و مضمون پیامهای هدایتگری که به شیفتگان مکتب نبوی منتقل میسازند، چهرهی رعبآور، هراسافکن و خشونتگرا را از دین اسلام بزداید و چهرهی اصلی را که همان آیین مهرورزی، صلح، محبت، مسالمتآمیزی و عطوفت است، ترسیم کند. همان اسلامی که پرستوی عشق و صمیمیت و همای رحمت و رأفت است. نویسنده میگوید چهرهی متضاد و منفوری برای اسلام ترسیم کردهاند که با رسالت اسلام در راستای جهانی بدون جنگ و خونریزی و تبعیض و خشونت در تضاد است. مؤلف برای رسیدن به مطلوب، نوشتهی خود را به دو بخش تقسیم کرده است. که در بخش نخست به اثبات مسالمتخواهی در اسلام، و صلحآمیز بودن پروژهی اصلاح دعوت اسلامی پرداخته است و در بخش دوم به نفی خشونتگرایی و بهکارگیری ابزارهای مسالمتآمیز به جای ابزارهای خشونتآمیز پرداخته است.
نشر احسان این اثر را در سال 1391 و در قطع رقعی چاپ و منتشر کرده است.
سلیمان ملا |
1391 |
رقعی |
ابعاد | 0 x 0 x 0 |
وزن | 0 |