بدون تردید سیرهی نبوی، سیرهی صحابه کرام و تاریخ آنان، از نیرومندترین سرچشمههای ایمان و احساسات دینی است. این همان منبعی است که امت اسلامی و دعوتهای دینی، همواره به وسیلهی آن، احساسات ایمانی را شعلهور نموده، دلها را گرم نگه میداشتند.
دقت بیان و شمول روایاتی که در کتاب «حیاة الصحابة» به کار رفته، تأثیر آن را به نسبت کتابهای مختصر، خیلی بیشتر کرده است. به همین دلیل، خواننده چنین احساس میکند که در یک محیط آکنده از ایمان، دعوت، شجاعت، فضیلت، اخلاص و زهد به سر میبرد.
مولانا محمد یوسف، محتوای این کتاب را از کتابهای متعدد سیره، تاریخ و طبقات گردآوری نموده است. مولف جلیل القدر، کتاب را با وقایع سیرهی حضرت رسول اکرم صلی الله علیه و سلم آغاز نموده و بعد از آن حکایات و واقعات زندگانی صحابهی اکرم را درج نموده است. وی در این کتاب، ضمن بیان وقایع، به ابعادی که به دعوت و تربیت مربوط است و برای مربیان و داعیان دارای اهمیت میباشد، توجه خاص نموده است. این کتاب در حالی که شرح حال داعیان و زاد راه عمل کنندگان میباشد،برای عموم مسلمانان، آموزشگاه ایمان و یقین است.
کتاب «حیاة الصحابه» را آقایان نصیر احمد سید زاده و صلاح الدین شهنوازی به زیبایی ترجمه کرده و نشر احسان آن را در سه جلد به چاپ رسانده است.