از دیر باز مسئله حجاب و احکام آن برای مسلمین به عنوان چالش مهمی مطرح بوده است. و بزرگان فراوانی به بررسی و پژوهش در این حوزه همت گماشتهاند. کنکاش در آیات قرآن کریم به عنوان مصدر اصلی تشریع و سپس پژوهش در احادیث معتبر و موثق رسول گرامی اسلام به عنوان سرچشمه جوشان اسلامی، مهمترین راه دستیافت به احکام فقهی میباشد. احکامی که راه را برای مسلمانان هموار میکنند و آنان را در مسیر درست قرار میدهند.
پژوهش در جایگاه حجاب در اسلام و قدر و منزلت التزام به آن از منظر قرآن و سنت و میزان و حدود آن و مزایا و اجر و ثواب پایبندی به آن و یا خدای ناکرده عواقب تخطی از چارچوب آن و عذاب بیان شده آن، همه و همه در این کتاب بیان شده است.
امام ابوالاعلی مودودی با تشخیص عالمانه خود به نگارش کتابی دست زده که دغدغه بسیاری از مسلمانان در جهان معاصر بوده است. مسئلهای که این روزها نه تنها کم رنگ نشده بلکه بال و پر گسترانیده و به عنوان چالشی در برابر بسیاری از اسلامگرایان و داعیان اسلامی قد علم کرده است.
محصول به سبد خرید اضافه شد. تسویه حساب
نگارنده کتاب «مباحثی در علوم قرآن»، دیدگاههای جامع و دقیقی از «مباحث علوم قرآنی» را با اسلوبی علمی و در عین حال ساده در اختیار خوانندگان قرار داده است.مباحث کامل و مبسوطی در قرآن شناسی که هر مسلمان باید بدان واقف باشد. این اثر وزین، منبع بسیار ارزشمندی برای دانشجویان و طلاب و قرآنپژوهان است. از آنجایی که این کتاب سالیانِ سال در دانشگاههای مختلف تدریس شده است و خود مؤلف نیز بارها به اصلاح و تغییر در متن آن اقدام نموده؛ لذا یکی از آثار معتبر و موثق در این حوزه به شمار میرود. فصل اول کتاب به بررسی «وحی و قرآن» میپردازد و در خصوص تنزیل تدریجی قرآن و حکمتهای آن مطالب مفیدی را بیان کرده است. در فصل دوم بر تاریخ قرآن متمرکز شده است. نگارش و مستند کردن قرآن از آغاز چگونه رخ داده و روند شکلگیری رسم الخط کتابت قرآن را بیان کرده است. فصل سوم به علوم قرآنی اختصاص دارد که بطور مفصل به «مبحث اسباب نزول، مکی و مدنی بودن آیات، ناسخ و منسوخ، مبحث ادبی قرآن و سیاق آیات، پیوند میان سورههای قرآن کریم، و در نهایت دستهبندی ششگانه دوران نزول» پرداخته است. فصل چهارم و پایانی به «تفسیر و اعجاز» اختصاص یافته است که موضوعاتی چون «تفسیر قرآن به قرآن، بلاغت آیات قرآن و آرایههای ادبی آن، موسیقی قرآن، و اعجاز ادبی قرآن پرداخته است.
این کتاب پژوهشی است بر سیمای پیروان و پیشوایان در قرآن کریم.
پرداختن به داستان پیامبران و پیشوایان و همچنین احوالات عامه مردم یا همان پیروان و دنبالهروان آنان، درسها و پندهایی را برای مخاطبان در برداشته است. قرآن کریم نیز در جای جای آیات نورانی خود و در سورههای مختلف، به احوالات مردم و پیروان و همچنین اوضاع پیشوایان و سروران هر قوم پرداخته است و در خلال بیان این احوالات، به نکات ارزشمند و والای تربیتی اشاره کرده است.
بیان احوالات تبعیتکنندگان و تبعیتشوندگان در سراسر قرآن تأملبرانگیز است. این اشارات گاهی بطور مجمل و مختصر بیان شدهاند و گاهی نیز بطور مفصل و مبسوط به آن پرداخته شده است. تدبر و تأمل در این آیات، و بررسی احوال کسانی که با طرح مسائل و مباحثی مانع راه پیشوایان صالح و حتی انبیای الهی میشدند و نتیجه سوء آن را چشیدند، بسیار آموزنده است. همچنین بیان روند حمایتی از پیشوایان صالح و انبیای الهی از سوی پیروانشان و پاداش و جزای خیر آنان نیز در نقطه مقابل دسته پیشین نیز جای بسی تأمل است.
این کتاب توسط قرآن پژوه جلیل القدر جناب استاد صلاح عبدالفتاح الخالدی تدوین و توسط برادر فعال و دلسوز جناب آقای مجتبی دوروزی ترجمه شده است.
کتاب «سازندگان زندگی» بر گرفته از یک برنامه تلویزیونی با موضوع داستان هایی از اصحاب پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم در مورد زندگی و فعالیت های آنها است. هدف اصلی کتاب این است: «بیایید زندگی کشورهایمان را بسازیم».
جامعه ما نیازمند روشی عملی برای یافتن راهی به سوی پیشرفت و یافتن جایگاهی در خور مسلمانان در دنیای کنونی است. جوانان دچار سردرگمی شدند، می دانند که باید موفق شوند اما مسیر را گم کرده اند. اینک زمان آن فرا رسیده داستان هایی از زندگی ما نیز برای گفتن و بازگو کردن وجود داشته باشد، شاهکارهایی که استحقاق به یاد ماندن را داشته باشد.
موفقیت از یک رویا شروع میشود که به صورت ایدهای در آمده و سپس تمام فکر را در برگرفته و او را وادار به رسیدن به آن ایده میکند. اگر به افراد تمامی دورانها که به موفقیت رسیدهاند نگاه بیاندازیم، در مییابیم که اغلب آنها به سوی جاده «زندگی سازی» حرکت کردهاند.
جنسیت، سن، مکان زندگی فرقی نمیکند تا زمانی که برای هدفی زندگی کنید و به سختی برای رسیدن به آن تلاش کنید، ایمانتان را از طریق دور نگه داشتن خود از گناه تقویت کنید و بهترین راه حل ها را برای رسیدن به آن به کار گیرید، مطمئنا به آن هدف خواهید رسید. و این دقیقا آن چیزی است که ما به دنبال آن هستیم.
مؤثر و مثبت باشید یعنی در عین حال که تأثیرگذار هستید، باید جامعه را از فعالیتهای مثبت پر کنید، آن زمانی است که فکر میکنید کارهای خوبی میتواند انجام شود و شما توانایی انجام آن را دارید، پس بدون مخاطب قرار دادن کسی دیگر آن را انجام دهید.
این کتاب ارزشمند، برنامههای هدفمند طراحی کرده و آن را در این مصحف گنجانده است. مباحث گوناگونی مطرح شده که در طول یک برنامه هفتگی و با یک روش منطقی ارائه شده است. هدف نهایی برنامه، رسیدن به احیای جوامع اسلامی و مسلمانان در تمامی نقاط دنیا است.
این کتاب توسط عَمرو خالد یکی از داعیان بسیار محبوب اسلامی در دنیا تدوین شده و جواد محمودی آن را ترجمه نموده است. از آنجا که این کتاب برگرفته از یک برنامه تلویزیونی است، مطمئنا شما را در فضایی متفاوت نسبت به خواندن یک کتاب معمولی قرار خواهد داد. نیاز است شما با کتاب هماهنگ بوده و در عین حال تمرینات عملی پیشنهادی را با توجه به شرایط خود، انجام دهید. نشر احسان این کتاب را به شدت توصیه میکند.
کتاب «امتی که هرگز نمی میرد» در دو بخش، عللی که باعث تضعیف امت اسلام و در نتیجه زمینه شکست در برابر دشمنان خارجی شده است را بررسی میکند.
علت عدم موفقیت مسلمانان حاضر، از بین رفتن نشاط و پویایی و حرکت و خیزش است و این مسئله تا حدود زیادی مولود یأس و ناامیدی و شکستهای مکرر بعد از دوران طلایی امت اسلام است؛ اما خداوند سرنوشت این امت را اینگونه رقم زده که آنها هرگز نمیمیرند. بلکه پس از پشت سر گذاشتن مشکلات، دوباره به مجد و عظمت گذشته باز خواهند گشت. مؤلف از آغاز تا پایان کتاب سعی دارد با استناد به قرآن و حدیث، بررسی شواهد تاریخی و ارائه آمار و ارقام ثابت کند که هنوز جای امیدواری و پیشرفت و ترقی هست و به زودی جوانان مسلمان سرنوشت تازهای برای امت رقم میزنند.
وضعیت اسفبار جهان اسلام نه تنها بر سیاست و اقتصاد کشورهای اسلامی تاثیر منفی گذاشته بلکه بر افکار و عقاید افراد جامعه، از خواص تا عوام، نیز بسیار تأثیرگذار بوده است. اگر چه مصلحان و دلسوزان جامعه تلاش بسیاری برای گذر از این اوضاع وخیم کردهاند اما خود آنان نیز درگیر همین اجتماع هستند و ناخودآگاه پیامدهای منفی این وضعیت گریبان آنها را نیز گرفته است. این خلأ باعث شده کشورهای اسلامی نه تنها اشغال شوند، بلکه به آزمایشگاهی برای آزمایش تسلیحات مدرن شرق و غرب تبدیل شوند و به بهانههای مختلف مورد حمله موشکها و بمبهای ویرانگر قرار گیرند.
این کتاب ترجمه فارسی کتاب «أمة لن تموت» تألیف مورخ، متفکر و مبلغ مشهور مصری دکتر راغب سرجانی مدیر بزرگترین سایت اسلامی است که مسلمانان و به خصوص جوانان مسلمان را دعوت میکند که ناامیدی، افسردگی و پژمردگی را از قلب خود دور کنند و با توکل به خدا و وعده پیروزی اسلام برای احیای دین تلاش نمایند.
شازده کوچولو یا شهریار کوچولو و اثر اگزوپری است که نخستین بار در سال 1943 منتشر شد. این کتاب به بیش از 250 زبان و گویش ترجمه شده و با فروش بیش از 200 میلیون نسخه، یکی از پرفروشترین کتابهای تاریخ محسوب میشود.
کتاب شازده کوچولو «خوانده شدهترین» و «ترجمه شدهترین» کتاب فرانسوی زبان جهان است و به عنوان بهترین کتاب قرن 20 در فرانسه انتخاب شده است. از این کتاب به طور متوسط سالی یک میلیون نسخه در جهان به فروش میرسد.
شازده کوچولو از کویر عبور کرد و فقط به یک گل برخورد. گلی که سه برگ داشت، گلی که اصلاً به حساب نمیآمد.....
شازده کوچولو گفت:
- سلام
گل گفت:
شازده کوچولو مودبانه پرسید:
- آدمها کجا هستند؟
گل که روزی عبور یک کاروان را دیده بود گفت:
- آدمها، فکر کنم شش یا هفت تایی بودند. من آنها را سالها پیش دیدم. اما معلوم نیست که کجا میتوان آنها را پیدا کرد. باد آنها را با خود میبرد. آنها ریشه ندارند و همین خیلی ناراحتشان میکند.
- خداحافظ
(از متن کتاب فارسی)
کتاب «عقاید اسلامی» بحث و گفت وگویی است دربارهی عقیده و تأثیر آن در زندگی و درون انسان.
در نوشتن آن به دو منبع اصلی و اساسی اسلام؛ یعنی قرآن و سنت رسول اللّه ( صلی اللّه علیه و سلم ) تکیه شده است.
نویسنده این کتاب سید سابق در سال 1333 هجری قمری در یکی از روستاهای استان منوفیه به نام اسطنها دیده به جهان گشود، در مدرسهای در همان روستا حافظ قرآن کریم شد و تجوید را به خوبی فرا گرفت. پس از چندی به الازهر پیوست و بعدها وارد دانشکده شریعت شد و در سال 1366 ه. ق موفق به اخذ درجه عالمی و اجازه تدریس از دانشگاه الازهر شد. در 21 ذی القعده سال 1420 دار فانی را وداع گفت.
خداوند این عقیده را برای بشر قرار داد و در دنیا جاویدان ساخت، چون در زندگی افراد و جامعه، سودمند بوده و دارای اثر آشکار و مفید میباشد.
شناخت خداوند: احساس هوشیار و آگاه را به جریان میاندازد. انگیزههای خیر و نیکی را بیدار میکند و ملکه مراقبت و حراست را پرورش میدهد، انسان را به کسب کارهای عالی و با فضیلت تشویق میکند و او را از کارهای پست و بی ارزش دور میسازد.
شناخت فرشتگان: موجب میشود که انسان خود را همانند آنها سازد و در جهت کمک به خیر و حق همکار آنها باشد. انسان را به دور اندیشی و آگاهی کامل فرا می خواند تا جز خیر و نیکی انجام ندهد و جز به اهداف عالی نیندیشد.
شناخت کتابهای آسمانی: در واقع آگاهی به راه و روش و برنامهای است که خداوند برای انسان ترسیم نموده تا بدین وسیله به کمال مادی و ادب انسانی برسد.
شناخت پیامبران: منظور، پیروی از شیوه و روش؛ کسب اخلاق، تقلید و الگو گرفتن از آنهاست. به این اعتبار که پیامبران، جامعهی سالم و زندگی پاکیزه و لطیفی را که خدا برای انسان در نظر گرفته، تشکیل میدهند.
شناخت روز قیامت: که قویترین انگیزه برای انجام نیکی و ترک شر و فساد است.
شناخت قدر و سرنوشت: به انسان نیرو و توان میبخشد تا بتواند با تمام مشکلات و سختیها مبارزه کند و حوادث بزرگ را کوچک شمرد.
بنابراین کاملاً روشن است که منظور از عقیده، علاوه بر آن حقیقت ثابت، تهذیب روش و رفتار، تزکیه نفس و توجیه و تکامل آن به مراتب عالیتر است و از جمله عالیترین معارف انسانی به شمار میآید.
کتاب «احکام، آداب، حقوق و مسئولیتها: فقه خانواده در جهان معاصر» پاسخگوی همه ی نیازهای خانواده ی مسلمان نه تنها در عصر حاضر، بلکه در هر عصر و زمان دیگری، در ارتباط با احکام حلال و حرام و مسائل شرعی و اخلاقی از زاویه صرفاً اسلامی است که در راستای ساختن خانواده ی مسلمان بر اساس نگرشی عملی و واقع بینانه استوار بوده و بر مبنای همان روش صدر اسلام قرار گرفته است.
راهکاری که در این کتاب دنبال می شود، بررسی های کلی و مختصر برای عمل و اقدام ریشه ای، پالایش شده و مستندنامه است و به خاطر سهولت استفاده از مطالب، از طول و تفصیل پرهیز شده تا برای ده ها میلیون از افراد خانواده ها قابل استفاده باشد و با بهره گیری از منابع اسلامی مورد اطمینان، معلومات لازم را در اختیار آنها قرار دهد.
این کتاب به دنبال تحقق اهدافی ذیل است:
اقدام و پیگیری عملی و ارائه رهنمودهای لازم برای پاسداری از نظام خانواده اسلامی- بالا بردن سطح آگاهی افراد خانواده با بیان راهکارهای پاک و میانه روانه جهت سالم نگه داشتن خانواده- برشمردن ویژگی های برتر خانواده در نظام اسلامی نسبت به سایر سیستم های دنیای غرب
طرح و ساختار مطالب کتاب شامل یک مقدمه و چهار بخش است:
بخش اول: ویژگی های نهاد خانواده
بخش دوم: حقوق خصوصی و عمومی اعضای خانواده
بخش سوم: فعالیت های خانواده
بخش چهارم: پایان زندگی زناشویی و پیامدهای آن
در مقدمه راجع به «وحدت بشری»، مفهوم خانواده و انواع و اهمیت آن، پاره ای از ناهنجاری های موجود در خانواده در عصر حاضر و اصول و ارکان عادی، پرورشی، شرعی و ویژگی های آن بحث شده است.
شکی نیست که ذکر و یاد خدا و فراخواندن او بهترین کارهاست که بنده با آن به پروردگار سبحانش تقرب می جوید، و کلید هر خیری است که بنده در دنیا و آخرت بدان دست می یابد، سپس هر وقت که خداوند این کلید را به بنده ارزانی دارد می خواهد که در این خیر را به روی وی بگشاید و بی تردید قلبش به یاد خدا آرامش میگیرد و به سودها و فضیلت ها و میوه های رسیده در دنیا و آخرت دست می یابد که جز خدا کسی شمار آن را نمی داند.
پیامبر ذکرها و دعاها، و انواع و شروط و آداب آنها را با کاملترین و تمام ترین بیان روشن ساخته است و امتش را در این مورد و تمامی ابواب دینی به روشی واضح و راهی روشن ترک نموده است. این کتاب بر آن است تا به بهترین شکل این مهم را احیا و به شکل مطلوب آن را ارائه نماید.
اذکار شرعی و دعاهای نبوی جایگاهی رفیع در دین، و منزلتی ویژه در نفوس مسلمانان دارند، و با وجود تنوع در کتاب های اذکار در مرکز عنایت خاص و توجه ويژه آنان قرار گرفته اند و به خاطر کثرت تعداد کتاب هایی که اهل علم در گذشته و حال در خصوص ذکر دعا تالیف کرده اند، نمی توان آنها را برشمرد، برخی از این کتاب ها احادیث و خبرها را با ذکر سند آنها روایت کرده اند و برخی دیگر سند آنها را حذف کرده، برخی با شرح و بسط بیشتری نوشته شده و برخی موجز و گزیده یا متوسط و تصحیح شده به رشته تحریر در آمده اند. هم چنین میان آنها در گردآوری نصوص و ارائه دلیل، روش های فصل بندی و طبقه بندی مطالب، و توجه به شرح و توضیح آنها و چیزهای دیگر از این قبیل تفاوت هایی وجود دارد. علاوه بر این، قرآن و سنت و آثار گذشتگان به نوع شرعی و پسندیده ی ذکر و دعای خداوند، هم چون دیگر عبادات اشاره کرده و راهنمایی نموده اند؛ پیامبر ذکر و دعاهایی را که شایسته است تا امتش به هنگام صبح و شام، در نمازها و به دنبال آنها، و به هنگام ورود به مسجد و زمان خوابیدن و هنگام بیدار شدن، و به هنگام ترسیدن در خواب، و هنگام غذا خوردن و بعد از آن، و سوار شدن بر مرکب، و سفر و مشاهده هر آن چه شخص می پسندد و مشاهده آنچه که نمی پسندد، و به هنگام گرفتاری و مصیبت، و دچار شده به غم و غصه و اضطراب یا دیگر حالت و زمان های گوناگون، بگویند را بیان داشته است.
همچنان که پیامبر مراتب ذکرها و دعاها و انواع و شروط و آداب آنها را با کاملترین و تمامترین بیان روشن ساخته است، و امتش را در این مورد و در تمامی ابواب دین به روش واضح و راهی روشن ترک کرده که بعد از آن فقط شخصی که به هلاکت رفته بدان پشت کرده و از آن روی بر میگرداند، و شکی در این نیست که ذکرها و دعاها از برترین عبادت ها هستند و پایه و بنیاد عبادت ها به توفیقی بودن پیروی است که جوینده به دنبالش است، و رهرو آن قدم در راه امنیت و سلامت می نهد، و زبان از بیان بهره ها و نتایج دستاوردهای آن عاجز است، آدمی نمی تواند به تمامی آن را درک کند، دیگر ذکرها گاه حرام و گاه مکروه و گاه دربردارنده شرک اند که بیشتر مردم به آن پی نمی برند.
آنچه برای شخص مسلمان مجاز و مشروع است این خواهد بود که خداوند را بر اساس آنچه خودِ خداوند تشریع فرموده ذکر نماید، و با دعاهایی او را به فریاد بخواند، خداوند از تعدی و تجاوز نمودن در دعا نهی فرموده است، لذا شایسته ی ماست که از آنچه مقدر و معین شده پیروی نمائیم، هم چنان که برازنده ی ماست که در دیگر عبادات نیز چنین کنیم و این که از آنچه (قرآن و سنت صحیح نبوی) مشخص کرده اند به سوی دیگر عدول ننمائیم. «از شدیدترین ایراداتی که به هر فردی وارد است این است که او دعاهایی را برگزیده و انجام دهد که به عنوان ماثور ازسوی پیامبر نقل نشده است؛ هرچند که اینها، دعاهایی را برگزیده وانجام دهد که به عنوان ماثور از سوی پیامبر هرچند که این دعاها از سوی برخی مرشدها باشد، و این خدشه ای است که شخص دعاهای نبوی را که سید و سرور فرزندان آدم و امام مردمان، و حجب خداوند به بندگانش میگفته است را رها کند؛ همه ی خیر و برکت در پیروی از پیامبر و هدایت یافتن به روش او، و دنبال کردن گام های اوست.
پیامبر سرمشق و الگوست، ایشان در ذکر خداوند کاملترین مردم و در قیام به دعا نمودن به درگاه خداوند بهترین و نیکوترین بودند.
به همین خاطر هرگاه در این خصوص سه مطلب برای بنده خداوند گرد هم آید بهره و نصیبش از خیر کامل میگردد:
ابن قیم در کتاب الفوائد چنین اظهار می دارد: «برترین و سودمند ترین ذکر آن است که قلب با زبان هم صدا گشته، و جزو اذکار نبوی بوده، و شخص ذاکر معانی و مفاهیم آن را در دل حاضر گرداند.»
نویسنده در کتاب جامع ادعیه و اذکار در گردآوری سخنان اهل علم درباره ادعیه و اذکار سخت تلاش کرده است؛ و در این خصوص درس های فراوان و نکته های ظریف و نظراتی صحیح از سخنان محققان و علما به ویژه دو امام بزرگوار شیخ الاسلام و شاگردش ابن قیم گردآوری کرده است، سپس آنها را دسته بندی کرده و به هم پیوند داده و عنوان «فقه الادعیه و الاذکار» را برای آن برگزیده است.
مؤلف این کتاب عبدالرزاق بن عبدالمحسن البدر متولد ۱۳۲۸ در استان الزلفی واقع در شمال ریاض در کشور عربستان است که پس از اتمام تحصیل در دوران دبیرستان زلفی، به دانشگاه های ریاض وارد شد و موفق به اخذ درجه دکتری در رشته عقیده اسلامی گردید. وی صاحب تالیفات و آثار متعددی است و نیز دوره های مختلفی را در مسجد نبوی برگزار نموده و نیز مدرش دانشگاه و عضو هیئت تدریس در دانشگاه اسلامی مدینه منوره است.
نباید تردید داشت که گناه از مهمترین عوامل نگون بختی انسان به شمار میرود. علت حرمت آن نیز زیان های جسمی، روانی، عقلی، فردی و جمعی بسیاری است که به بار می آورد.
گناه، انسان را دچار چند شخصیتی و از دست دادن هویت فردی و پریشانی، آشفتگی و گمراهی میکند.
در یک تقسیم بندی ما با گناهان صغیره و کبیره رو به رو هستیم که هر کدام در جای خود میتواند به ایمان و زینت ایمانی ما لطمه وارد کند. در تقسیم بندی دیگر، گناهان ظاهر و گناهان باطن وجود دارد که پرهیز از آنها لازمهی داشتن زینت ایمانی است. چه بسا آدمی به سبب شرم و سرزنش دیگران، از گناهان ظاهر دوری جوید، اما گناهان باطن، به سبب نهان بودن و آگاه نشدن دیگران از آنها، بستر مناسبتری برای رشد و سوزاندن خرمن معنویت در قلب آدمی داشته باشند. این است که پرهیز به مراتب دشوارتر و در زندگی یک مسلمان تاثیرگذارتر است.
در کتاب «گناهان و لغزش ها از دیدگاه اسلام» تقریباً از همه گونههای گناه سخن رفته و راه های پرهیز از آنها بیان شده است.
در عصری که بشر در آن به سوی طغیان و سرکشی سرازیر شده و از تعالیم آنان دور گردیده و در گناه و شرارت غوطهور گشته و احساس میشود که مسلمانان از راه راست و هدف اصلی -که همان ستایش پروردگار به وسیله امر به معروف و نهی از منکر به لکهها- دور گشتهاند؛
عفیف طّباره کتاب (خطایا) یا همان گناهان و لغزش ها را بر جامعه اسلامی عرضه میدارد تا بلکه مردم پیوسته پروردگار خویش را به یاد داشته باشند. وی موقعیت خوبی را در نظر گرفته و متناسب با زمانِ بلند شدنِ آوای مدد خواهی کتاب خویش را به عنوان راهگشا، و به خاطر ایجاد نور و روشنایی بعد از تاریکی طولانی به رشتهی تحریر در آورده است، تا اینکه به وسیلهی آن دست افراد غرق در گناهان را بگیرد و مانند ماهِ شبِ چهارده آنان را در وادی ظلماتِ گناهان به عرصهی نور و روشنایی ( توبه خالص ) ارشاد نماید. این کتاب شکاف بزرگی ایجاد شده در عصر کنونی را میبندد، و مردم نیز آن را به عنوان وسیلهای خواهند یافت که بسیار مفید و موردِ اعتماد، که ایشان را براه راست هدایت می کند و به سوی رجای اجابت توبه و انابت، به درگاه پروردگار خویش رهنمود میسازد.
موضوعها و مباحث کتاب بسیار مرتب و منظم پشت سر هم بیان شد و با روش ساده و زود فهم ضررها و خطرهای فردی و اجتماعی آنها توضیح داده شده است، و در حقیقت انسان را وادار نموده به اینکه آن ضررها و خطرها را جدی بگیرد و به عنوان دشمن خود به حساب آورد و جداً از آنها تنفر و دوری جوید، سپس در مقابل آنها نیز جانب دینی و هر آنچه از ابواب توبه که شریعت اسلام بر روی هر فردی گشوده است واضح و روشن گردانیده و انسان را به توبه و انابت از این ابواب رحمت و اجابت تشویق و دعوت نموده است، به گونه ای که تمام همت و خواستههای خویش را متوجه خدا سازد و با کمال عشق و علاقه و با امید ریزش فیض و رحمت، دست دعا و استجابت به آستانه پروردگار غفور و رحیم بردارد بیگمان درک و فهم دین خدا بر مردم درهم و برهم شده است به گونهای که ماهیت آن را درک نمیکنند و از این رو (عدهای از مردم) به نام دین جنایت ها میکنند، در حالی که دین از آن دور و بیزار است، و نیز طعنه و بر چسب های ناروا به دین میزنند و آن را وسیلهی تفرقه میدانند، که متاسفانه به این وسیله دین و آئین خویش را از هویت خود میاندازند و آن را ملوّث و تکه تکه میکنند.
عفیف طباره نگذاشت که آنان به حقیقت دین ضربه بزنند، کمر همت بست و جوانمردانه تلاش کرد حق را از باطل جدا کند و در این کتاب آنچه مشکل ساز بود بیان نموده و مبادی اسلام را به عنوان پدیدهی خیر و برکت روشن ساخته و گناهانی را که خداوند مردم را از آنها بر حذر داشته بیان کرده است؛ گناهان و تبهکاری هایی که موجب بدبختی و شقاوت انسان میشوند. مولف در تحلیل و بررسی معنی گناه و بیان اقسام و اثرات آن در روح و روان انسان، و کیفیت علاج آن به عنوان رویگردانی از آنها تلاش بسیاری نموده است.
نخست نافرمانی های ما را نسبت به خداوند بیان نموده و به دنبال آن درباره گناهان ما نسبت به خانواده و افراد تحت تکفل، و سپس نسبت به جامعه، معاملات،سلب آسایش، جرم ها و خیانت ها، و درباره اعراض از عبادت خدا به تفصیل بحث نموده است و هر گناه و خطایی را همراه ذکر ضرر و زیان آن بر جامعه و افراد انسان بیان نموده و شیوهی چاره جویی و راه علاج اسلام برای آن را توضیح داده است.
عفیف عبدالفتاح طباره در بیروت در سال 1923 متولد شده است.
کتاب «لمعات از کلیات رسایل نور» مجموعهای است که به دور از نظریات و مطالعات صرفاً ذهنی، حقایق کتاب مقدسمان را که در هر عصر میلیونها نفر را رهبری و هدایت میکند به صورت عقلانی و عینی توضیح میدهد و برای بهره برداری انسانها عرضه مینماید.
رساله نور تفسیر نورانی آیات قرآن است و از ابتدا تا انتها موکّل به حقایق ایمان و توحید میباشد؛ این مجموعه تفسیر طوری تهیه شده است که برای همه اقشار قابل استفاده باشد؛ رساله نور از علوم مثبته برخوردار است، و ایجاد کنندگان شبهه را قانع میکند، از عوامترین فرد تا خواصترین را مورد خطاب قرار میدهد و معاندینترین فیلسوفان را نیز مجبور به تسلیم میکند.
رساله نور مجموعهای نورانی است که 130 اثر را در بر میگیرد. در قالب رسالههای کوچک و بزرگ به نیازهای زمانه پاسخ کامل میدهد، این اثر عقل و دل را مطمئن میکند و در قرن بیستم تفسیر معنوی قرآن کریم است نه تفسیر لفظی.
رساله نور به هر سوالی که به ذهن خطور کند پاسخ میدهد، وجدانیت الهی، حقیقت نبوت و مراتب ایمان را اثبات میکند. این اثر شاهکاری است از طبقات ارض سماء، از بحث ملائکه و روح، حقیقت زمان، وقوع حشر و قیامت، موجودیت بهشت و جهنم، از ماهیت اصلی مرگ گرفته تا منبع سعادت و شقاوت ابدی؛ همه مسائل ایمانی را که به ذهن کسی خطور بکند یا نکند با قطعیترین دلایل به صورت عقلی و منطقی و علمی به اثبات میرساند.
رساله نور افراد را به فراگیری علوم مثبته تشویق، و طرف مقابل را با دلایلی قطعیتر از ریاضی قانع میکند و نگرانیها و کنجکاویها را از بین میبرد. این تفسیر معنوی از چهار بخش بزرگ با عنوان کلامها، مکتوبات، لمعات، و شعاعها تشکیل میشود و مجموع آن متشکل از 130 رساله است.
یا الهی، یا ربی، ای واجب الوجود. ای واحد احد، ای به دلیل شدت ظهورش پنهان است و ای کسی که به دلیل عظمت کبریاییاش در خفا قرار دارد، ای قدیر ذوالجلال، ای قادر مطلق! ای متصرف فعال و ای فیاض متعال! ای فعال لما یرید!
ای قدیر ذوالجلال! ای خالق ذوالجلال ارض و سماوات!
ای فاطر قدیر! ای فتاح علّام! ای فعال خلّاق! ای خالق کل شی!
ای ذات اقدسی که به دلیل شدت ظهور و عظمت کبریا پنهان هستی!
ای ربُ البَرَّ و البحر! ای قدیر ذوالجلالی که کوهها را برای سفینه زمین ستونهایی با خزاین قرار دادی! ای قادر کل شی! ای خالق رحمن و ای رب رحیم! ای صانع حکیم و ای خالق رحیم!
ای که بر اثر شدت ظهور پنهان هستی و به دلیل عظمت کبریایت دیده نمیشوی! ای فاطر قدیر! ای مدّبر حکیم! ای ربی رحیم! ای رحمان رحیم! ای صادق وعدالامین! ای مالک یوم الدین! ای قدیر قیّوم! ای ذات اقدسی که به سبب شدت ظهور پنهان هستی و به سبب عظمت کبریایت در حجاب قرار داری! ای قدیر حکیم! ای رحمان رحیم! صادق وعدالکریم! ای قهّار ذوالجلال و ای صاحب عزت و عظمت و جلال! ای رب الانبیا و الصدیقین! پروردگارا ! ای رب السموات و الارضَین! ای آفریننده من و ای خالق کل شی! (از مناجات داخل این کتاب)
کتاب «موضع گیری های انبیاء در قرآن: تحلیل و توجیه» موضوعش: 1- (بیان و توجیه) ابهاماتی است که پیرامون سرگذشت پیامبران و فرستادگان در قرآن مطرح میشود، 2- (پاسخ گویی) به سوالاتی که پیرامون معنی و مفهوم آیاتی که از آنان سخن میگویند. 3- سخنان و عملکردهایی که به آنان نسبت میدهند و نیازمند فهم و تفسیری صحیحاند.
روش این کتاب بیان آیه یا آیاتی است که از آن نبی یا رسول سخن میگوید، و بیان آن اشکالی که پیرامون او مطرح شده، و سوالاتی که متوجه موضع گیری و موقعیت اوست، و مشخص نمودن ابهام.
سپس رمزگشایی و تجزیه و تحلیل، توضیح و توجیه، تاویل و تفسیر آن در تحلیل موقعیتها و موضعگیریها و رمز گشایی و تفسیر ابهامات، بسیار تلاش شده است. آیاتی که از آنها سخن به میان میآید خوب درک و فهم شود و آنها را با آیاتی دیگر و یا با احادیثی صحیح تفسیر کرد، سپس آن آیات را به خوبی تأویل نمود و معنا و مفهوم آن را ارائه کرد.
نویسنده خود را ملزم دانسته که به هنگام سخن گفتن از این موقعیتها و موضعگیریها، اسرائیلیات و خرافات را ثبت و ضبط نکند، در این کتاب خبر یا اطلاعلاتی بیان نشده مگر این که دلیلی از قرآن یا حدیث صحیحی برای اثبات آن بیان شده است. این کتاب عاری از اسرائیلیات است.
ابراهیم گفت: من به سوی پروردگارم میروم، او مرا رهنمود میکند.
پروردگارا فرزندان شایستهای به من عطا کن: ما او را به پسری بردبار و خردمند مژده دادیم. وقتی که (او متولد شد و بزرگ گردید و) به سنی رسید که بتواند با او به تلاش (در پی معاش) ایستد، ابراهیم به او گفت: فرزندم من در خواب چنان میبینم که باید تو را سر ببرم ( و قربانیت کنم) بنگر نظرت چیست؟ گفت: ای پدر کاری که به تو دستور داده میشود، بکن.
به خواست خدا مرا از زمرهی شکیبایان خواهی یافت. هنگامی که (پدر و پسر) هر دو تسلیم ( فرمان خدا) شدند (و ابراهیم پسر را روی شنها دراز کشاند) و رخسارهی او را بر خاک انداخت، فریادش زدیم که: ای ابراهیم تو خواب را راست دیدی و دانستی (و برابر فرمان او عمل کردی) ما اینگونه به نیکوکاران پاداش میدهیم. این (آزمایش بزرگ که ذبح فرزند با دست پدر است ) مسلما آزمایشی است که بیانگر ( ایمان کامل و یقین صادق به خداوند هستی ) است. ما قربانی بزرگ و ارزشمندی را فدا و بلا گردان او کردیم و نام نیک او را در میان آیندگان باقی گذاردیم. درود بر ابراهیم ما به اینگونه نیکوکاران پاداش خیر خواهیم داد، چرا که او از بندگان با ایمان ما بود. ما او را به (تولد) اسحاق که پیغمبر و از زمرهی صالحان بود، مژده دادیم. ما به ابراهیم و (فرزندش) اسحاق خیر و برکت دادیم؛ از دودمان این دو افرادی نیکوکار به وجود آمدند، و هم افرادی که (به خاطر عدم ایمان) آشکارا به خود ستم کردند. ( صافات: 113-99 )
امام نووی به سال 631 ه.ق. در قریه نوا دیده به جهان گشوده بعد از دوران کودکی، برای تحصیل و سیراب کردن جسم و جاناش زادگاهش را ترک کرد و به دمشق، که در آن روزگار مرکز علما و مجمع فضلا به شمار میآمد، هجرت کرد و در محضر علمای بزرگی به دانش اندوزی پرداخت، و از دریای علوم آنان سیراب گردید، و از اساتید خود در علم و دریافت و تقوا و پارسایی پیشی گرفت، و در مسند تدریس نشست و عالمان بسیاری را تربیت کرد. حافظهی قوی و خدا دادی، وی را در علوم گوناگون چیره ساخت؛ زیرا علم و دانش موهبت و نوری از جانب خداست که تنها به افراد پاک طینت هدیه داده میشود. وی همواره مال حلال خورد و حق گفت و هرگز به خاطر دنیا، آخرتش را تباه ساخت.
سبکی دربارهی ایشان گفته است: «بعد از تابعین تمام خصلتهای نیکی که همهی افراد داشتند، نووی به تنهایی همه آنها را داشت.»
شیوهی کتاب (نگاهی به احوال، آثار و افکار امام یحیی بن شرف نووی (امام نووی)) بدین صورت است که شرح حال امام نووی را از کتب سیره به اندازهای که در دسترس بوده، جمع آوری کرده است و سعی بر این بوده که آن را مذرتب و منظم کرده و مقدمه و حاشیهای مناسب در حد توان بر آن نگاشته شده است. و قصه نویسنده این بوده است که به شرح حال تمام علمای دورانش به اندازهای که امکان داشته ولو یک سطر باشد، بجز شرح حال شاگردانش یا رجال سند، در این کتاب بگنجاند.
امام نووی (رحمه الله) از همه لذات و شیرینیهایی که در دنیا وجود دارد بجز اندکی که بتواند زندگیاش ادامه یابد – آن هم در پائینترین سطح – استفاده نکرد و بقیه ی آن را برای روزی گذاشت که به پروردگارش ملحق میشد و لحظهای از زندگیاش را جز در راه افزایش علم و دین و تقوی صرف نکرد. کم و نایابند مدعیان عالم، که صبر و منهج و راه و روشی همچون او داشته باشند و چیزی نگذشت که آوازهی او در افقها و کرانها پیچید و در علم و زهد و تقوی و ذکر، ضرب المثل دوران شد.
کتاب «حقوق و آزادی های زن در اسلام» بیان حقوق از دست رفتهی زن زیر لوای اسلامگرایان تاجر (تاجران اسلام) و رهیده از چنگال اسلام ستیزان است.
نویسنده مسائلی را عنوان و بررسی نموده که منشأ دینگریزی بسیاری و به خصوص زنان از اسلام است. مسائلی مانند ارث زن که به تصور بیشتر افراد جامعه و تبلیغ سوء مخالفان اسلام نصف ارث مرد است (در حالی که در بعضی شرایط ارث زن بیشتر از مرد است). همچنین نصف بودن شهادت و گواهی زنان که به آیه 282 سوره بقره استناد میشود.
در جوامع اسلامی به ویژه زنان و مردان تحصیل کرده، جوانان و روشنفکران نه تنها چهره ترسیم شده از زن را ناپسند می دانند بلکه از اینکه زن مسلمان در جهان با چنین چهرهای شناخته میشود، آزرده خاطر میگردند. چهرهای که زن به دلیل محدود بودنش در آن فضا و به تاراج رفتن حقوق انسانی خویش دائماً از برچسب اسلامی خوردن فراری است.
نگرش اسلام نسبت به مسئله ی حقوق و آزادی های زنان که بحث ها و چالش های بسیاری را برانگیخته، رویکردی میانه است. تبیین و تحقق این رویکرد مرهون ازالهی شبهات و شبهه پراکنیها از آن است. کتابهای زیادی در این خصوص نگاشته شدهاند -که کم هم نیستند- اما به ندرت به تبیین و توضیح مسائل قرآنی که موجب شک و شبهه شدهاند پرداخته است. مسائلی مانند ارث و شهادت زن، ریاست و ولایت زن و مسائلی خاص زنان که موجبات نارضایتی زنان را به دنبال دارد، هنوز هم برای بسیاری نامفهوم است. آنچه در این کتاب عرضه میشود پاسخگویی به برخی از شبهات افراط گرایان دینی و لادینی است که یکی به مدد میراث و اندیشههای متدینانه و با هدف گوشهنشین کردن زن و دیگری به کمک شعارهای آزادیخواهانه و به هدف تاراج روحیهی زنان، مسئلهی زن را نوک پیکان مناظرات و جدلهای خود قرار دادهاند.
دکتر محمد عماره مؤلف کتاب، متفکر، دین شناس و فیلسوف معاصر مصری، متولد 1931 استان کفرالشیخ است. وی بیش از صد کتاب و مقاله تدوین نموده است.
کتاب الرساله امام شافعی رحمه الله در حقیقت اولین کتابی است که در علم اصول فقه به رشته تحریر در آمده است. شاید بتوان گفت که پایه های اصول حدیث شناسی نیز در همین کتاب بنا شد.
ابواب کتاب در مورد حدیث و مسائل مربوط به آن شامل: خبر واحد و حجیت آن، شروط صحت حدیث، عدالت راویان، رد خبر مرسل و منقطع و موارد دیگری در این باره وجود دارد. انسان آگاه به علم حدیث می داند کتاب هایی که بعد از الرساله در مورد علم حدیث نوشته شده اند، فرعی بر الرساله و وابسته به آن است.
این کتاب به تشریع احکام خداوند و آنچه نظم دهنده زندگی فردی و جمعی است، اشاره می نماید که از دین، نفس، عقل، نسل و مال انسان ها حفاظت می کند. در کنار قرآن، یکی از رسالت های پیامبر(ص) نیز شامل تبیین این قرآن به وسیله سنتش است. لذا ایشان به تبیین مجمل قرآن، تخصیص عامش، تعمیم خصوصش و بیان ناسخ و منسوخش می پرداخت.
بدون شک جایگاه امام شافعی رحمه الله در آن دوران مانند برج نورانی در میان یک جزیره بزرگ نور بود. خداوند زیرکی خاص، استعداد ذاتی، اشتیاق فراوان، صداقت، استقامت، تقوی و درک صحیح و ظریف را به امام شافعی رحمه الله عطا نمود. به گونه ای که در عمر پر برکتشان بر تمامی علوم و معارف زمانش در حوزه فهم دین از علوم مکه، مدینه، یمین، عراق، شام و مصر دست یافت.
ایمان یعنی امن و امنیت؛ ایمان برگ برنده ی مومن برای صعود از دنیا به آخرت نیکوست. درختی است که هر کس در سایه ی آن بماند، از گزند بلایای دنیوی و از عقاب مجازات اخروی به سلامت خواهد گذشت.
ایمان یک حقیقت ثابت، و ارزشی والا، و نعمتی وافر، و نور و هدایت و زندگی است. ایمان از جملهی بزرگترین حقایق این هستی، و از ارجمندترین نعمتهای این زندگی است. آدمی با ایمان خود را یافته، و به راز وجودش، و به کار و عملکرد نیروهایش در این وجود و هستی پی میبرد. بیشک آدمیّت آدمی فقط با ایمان متحقق میگردد. انسان، با ایمان همه چیز است، و بدون ایمان هیچچیز نیست. آدمی هرگاه ایمان را بیابد همه چیز را یافته است، و هرگاه ایمان را از دست دهد همه چیز را از دست داده است، و هیچ چیز در این دنیا سودی بدو نمیرساند.
آنکه ایمان را یافته و با آن آرام گرفته و در سایهاش به سر میبرد چه چیزی را از دست میدهد؟ همچنان که خود ایمان یک نعمت است، زیستن در سایه ایمان نیز نعمت است، نعمتی که ارج و ارزشش را جز کسی که آن را خود چشیده باشد، نمیشناسد. نعمتی است که بر عمر میافزاید و پاکیزه و مبارکش میگرداند... کسی خوشبخت و کامیاب است که در سایهی قرآن زندگی را بهسر میبرد و با ایمان زندگی مییابد و بر اساس ایمان حرکت کرده و گام بر میدارد.
در کتاب «در سایه ایمان» به مباحثی شامل: معنی ایمان، ارکان و صفات ایمان، گونه های ایمان، ثمره ی ایمان، حلقه اتصال ایمان و تمام مطالب پیرامون ایمان پرداخته شده است.
مجتبی دوروزی، مترجم کتاب، دارای بیش از 25 اثر چاپ شده می باشد که اکثرا قرآنی بوده و بیشتر آثار دکتر صلاح عبدالفتاح خالدی را ایشان ترجمه نموده اند.
کتاب شروط پیشوایان پنج گانه (در پذیرش اخبار آحاد) در مورد شروطی است که پنج امام متقن حدیث برای پذیرش و استناد به احادیث برشمردهاند.
مؤلف در صدد آن است که ادلهی پیشوایان علم حدیث را ارائه کند و نشان دهد که ملاک پذیرش یک حدیث در نظر آنان - و بیشتر از نظر امام بخاری و مسلم - چه بوده است. کتب روایی معتبر از نظر عالمان حدیث، شش کتاب هستند که به آنها «صحاح ستّه» هم میگویند. از بین آنها و از قرن ششم به بعد دو کتاب صحیح بخاری و مسلم به مهمترین و اصلیترین منابع روایی اهل سنت تبدیل شدند. با در نظر گرفتن چنین روندی، طبیعی بود که محدثان با این پرسش روبرو شوند که صاحبان این کتب، چه ضوابطی را برای نقل حدیث در نظر داشتهاند؟ و چه حدیثی از نظر آنان صحیح به نظر میآید؟ و...
کتاب حاضر یکی از مهمترین کتابهایی است که قدمای اهل حدیث در راستای پاسخ به همین پرسشها تدوین کردهاند. مؤلف کتاب، محمد بن موسی معروف به ابوبکر الحازمی یکی از بزرگترین علمای حدیث مسلمانان است که تاج الدین سُبکی وی را ذیل طبقهی پنجم از فقها و علمای شافعی ذکر کرده است. آثار مهمی در حوزه علوم روایی دارد که مهمترین آنها کتاب حاضر و کتاب«الناسخ و المنسوخ فی الحدیث» است.
کتاب «قرآن و رد شبهات» یکی دیگر از مجموعه کتابهای «گنجینه قرآن» است که به دفاع از قرآن در برابر حملههای بیامان دشمنان و راهبان میپردازد.
هدف از تألیف این کتاب جانبداری از قرآن در برابر اتهامات و افتراهای یکی یا مجموعهای از کشیشان است که ادعا کردهاند قرآن عاری از خطا و اشتباه نبوده، بلکه دربردارنده مجموعهای از خطاهاست که بالغ بر دهها اشتباه در زمینههای مختلف و موضوعات گوناگون است. نویسنده نیز به فراخور اتهامات، تمام موارد را ذیل اتهام مربوطه رد کرده که هم پاسخ افترادهندگان باشد و هم ابزاری برای قوت قلب مسلمانان.
قرآن کفار را به تدبیر و اندیشیدن در خود و یافتن اشتباه و اختلاف در آن فرا نمیخواند مگر آنکه مطمئن باشد که هیچ اختلاف و اشتباهی در آن نیست؛ اگر اشتباه و اختلافی در آن میبود، قرآن وارد معرکهی مبارزهجویی و به چالش طلبیدن نمیشد. کفار پیوسته در آن نگریستهاند تا اشتباهی بیابند و اشتباهاتی را که به پندار خود یافتهاند ارائه دادهاند، علما نیز در آن نگریسته و دیدهاند که مباحث آنها خیلی ضعیف و پیش پا افتاده است؛ چیزی که هیچ وزن و ارزشی نداشته و تاب ایستادن در برابر نقد و پاسخ را ندارد. بیشک دشمنان معاصر قرآن، شبهاتشان بر ضد قرآن را به اوج رسانده و بسیار حریصاند که آن را میان مسلمانان پخش کنند.
نگارش و عرضه این کتاب بدین دلیل است که شبهه افکنان با مطالعه و بررسی استدلالهای موجود در آن بیشتر به حقانیت و الهی بودن قرآن پی ببرند و مسلمانان نیز در برابر معاندان مستدل پاسخ دهند و تمام شکهایی که از طرف معاندان و مخالفان قرآن در ذهن آنان ایجاد شده شفاف شود و به یقین بیشتری برسند.
کتاب به ده فصل تقسیم شده است که هر فصل آن پاسخ افتراهایی است که مخالفان تحت عنوان خطاهای قرآنی از آنها نام بردهاند.
کتاب «سرافرازی در ازدواج» به بررسی موانع موفقیت در ازدواج و زندگی زناشویی میپردازد و راههای نیل به خوشبختی و سرافرازی در زندگی را معرفی میکند.
پیروزی و موفقیت در زندگی مانند یک پازل است؛ هر چه در چیدن بخشهای اساسی توانمندتر باشی، در نتیجه زندگی موفقتری خواهی داشت. زندگی سالم و کامیاب در نظر بسیاری ناشدنی و به یک معمای پیچیده تبدیل شده است. پازل و بنای اصلی این معما انتخاب درست و بجا و عاقلانه است. انتخابی به دور از احساسهای گذرا و فانی، انتخابی توأم با تفکر و تدبیر. آنچنان که دیگر به این مرحله بازنگردی و انتخابت از ابتدا مطابق اصولی چنان دقیق باشد که ادامه مسیر زندگی در سایه همان قدم اول بدون تشنج به پیش رود.
خانواده در اسلام نظام مقدسی است که یکی از پلههای رفیع رسیدن به خلافت الهی میباشد. فردسازی پلهی اول اسلام میباشد. در مرحلهی دوم، اسلام از افراد- زن و مرد- میخواهد که با رضایت قلبی و توافق طرفین، خانوادهای سالم بنیان کنند، سپس اصول و راههای زندگی سالم را به آنها میآموزد تا پس از تشکیل خانوادهای اسلامی، جامعهای اسلامی را تشکیل دهند.
استاد صلاح الدین محمد بهاءالدین، نویسنده و متفکر مسلمان کرد در این کتاب با توجه به مباحث اسلامی و با کمک گرفتن از منابع اسلامی، اصول و پایههای انتخاب همسر و تشکیل خانوادهای سالم و سعادتمند را معرفی مینماید.
در پایان کتاب، مترجم فرم ارزیابی زن و شوهر توسط خود و همچنین از دیدگاه هر یک از طرفین را طراحی نموده تا ابتدا خود را بسنجند و سپس نقاط ضعف و قوت همسرشان را به او بگویند.
در واقع اسلام، انتساب و وابستگی مردم به سرزمین، ملت و قبایل آنها را تغییر نمیدهد زیرا این مسأله امری الهی است و هیچ راهی برای تغییر آن وجود ندارد، اسلام مخالف ملی گرایی نیست بلکه خود معرف به ملیتهاست و در چند جای قرآن نیز به وجود ملتها اشاراتی داشته است.
اسلام تنها منکر این امر میشود که رابط گرد آمدن و تجمع مردم، چیزی غیر از اسلام باشد. غیر از عقیدهی صحیح در مورد خداوند، یعنی رابطه نه خونی باشد نه سرزمین و نه زبانی و نه مصالح مادی.
اسلام با آموزههای خود که کاملاً با فطرت سالم همخوانی دارد اعضای جامعهی انسانی را مانند یک خانواده گرد هم آورد و افرادی را بر این اساس تربیت نمود که هنگام رسیدن به قدرت و پست و مقام در خدمترسانی به ملتهای مختلف شب را به روز دوختند.
اما جریان ملیگرایی و میهنپرستی، ولاء را منحصر در دایرهی ملیت یا سرزمین مینماید یعنی مثلاً یهودی و مسیحی و مشرک عرب را با مسلمان عرب در یک سطح قرار میدهد زیرا معیار ناسیونالیسم این را میطلبد. ولی دین اسلام این امر را رد مینماید. جهان اسلام در طول قرنها است واحدی بود که در زیر پرچم توحید میزیست طوری که یک مسلمان از چین یا مراکش به بغداد یا شیراز میآمد در حالی که هیچ مدرکی به همراه نداشت که ملیت یا وطن وی را مشخص کند، با این وجود به هر سرزمینی که وارد میشد با استقبال برادران دینی خود روبرو میشد، هرچند که زبان و رنگ پوست آنان با او فرق داشت زیرا اسلام تمام این موانع جاهلی را از سر راه برداشته بود.
کتاب ملی گرایی و اسلام که توسط استاد محمد قطب نوشته و توسط خداداد مطاعی پور به زبان فارسی ترجمه شده است، پیرامون همین موضوع نگاشته شده است.
هرچند که حضور تکنولوژیهای الکترونیکی و ورود آن به بخش آثار مکتوب دسترسی پژوهشگران و علاقهمندان را به منابع گوناگون آسان نموده است؛ اما مشکلات ناشی از استفاده و بهرهگیری از این تکنولوژیها هم بر کسی پوشیده نیست.
آنچه با استفاده از تکنولوژی برای دسترسی پژوهشگران و محققان آسانتر شده است، جستجو کردنهای آسان و سریع است. اما همیشه این جستجوگرها در دسترس نیستند و همیشه نتیجه جستجوها، همان چیزی نخواهد بود که ما به دنبال آن هستیم. لذا همچنان استفاده از کتاب و اطلاعات مکتوب و دستهبندی شده نیاز محققان و چه بسا در حوزه علوم قرآنی این سرچشمه زلال هدایت نیاز همه ما باشد. از آن جا که هیچ منبع و مأخذ التکرونیکی نمیتواند حس خوب پیدا کردن مطلبی را در کتاب به دست دهد، ضروری است در این هیاهو و هجمه تکنولوژیک منابعی جامع در مورد موضوعهای قرآنی در اختیار داشت که کتاب فرهنگ موضوعی آیات قرآن کریم دربردارنده موضوعات مورد نظر کل مخاطبان است که دسترسی و پیدا کردن موضوع را در قرآن کریم بسیار سهل و آسان نموده است.
بیشک هر موضوعی از موضوعات قرآن فقط زمانی به تمامی فهمیده میشود که به طور عمیق مورد بررسی قرار گیرد زیرا گاه حفظ کردن به تنهایی نمیتواند کمک کند تا بی کم و کاست بر شواهد آن موضوع آگاهی یابیم، بلکه حتی کسی که در نگارش متخصص است، گاه به همه ی این موضوعات استدلال نمیکند؛ همچنان که این حالت را در تمامی مفسرینی که به این شیوه از جمعآوری پرداختهاند آشکارا میبینیم، زیرا بعضی اوقات اتفاق نظر در گردآوری آیات و تشابه موضوعی که به آن اشاره کردهاند را نمیشود دید، این اختلاف به علل بسیاری بر میگردد:
در کتاب «فرهنگ موضوعی آیات قرآن کریم» آیات قرآن کریم به شیوهی فرهنگ (معجم) ارائه شدهاند؛ هر مطلبی به حسب (ترتیب) حروف الفبای متن اصلی بیان شده، جزئی باشد یا کلی، در پارهای از مواضع یا ارجاع یک موضوع به مواضع دیگری که اگر چه لفظ ذکر نشده اما هم معنای آن است یا به طور مفصلتر بیان شده، از تکرار جلوگیری شده است. این کتاب واژهها و تفاوت و فرق آنها را مشخص کرده و تفاوتهایی که میان اسلوب و شیوهها وجود دارد را شرح داده است و میان الفاظ و معانی آن تطابق کامل ایجاد شده است و به نظر میرسد که از شرح مفردات و احاطه یافتن بر آنها و تعمق در رجوع به آیات زیاد برای شناخت معانی و اختلافات میان آنها بینیاز گشته است.
بدین ترتیب نویسنده توانسته است که برای پژوهشگر شرایطی را فراهم کند که گمشدهاش را بیابد و به این وسیله میتواند از اجزای قرآن و متعلقات آن بهرهمند شود ، میان آنچه پراکنده شده اتفاق و گردآوری پدید آورد تا به درستی موقعیت صحیح را دریابد.
این کار فایدههای بسیاری دارد که میتوان به آن اشاره کرد که در زیر به نمونههایی از آنها اشاره میشود:
۱.کسی که میخواهد شالودهای از شناخت و معرفتی اسلامی پیریزی کند اولین رویکرد او در این کار قرآن است زیرا در مورد یک حرف از قرآن شک و تردیدی وجود ندارد و اصولا چنین چیزی غیرممکن است، قرآن سرچشمه نخستینی است که مورد اعتماد و استناد است و دیگر مصادر قانونگذاری بدان استناد میکنند، قرآن داور و حکم میان آنهاست. این کتاب خداوند با این جایگاه لازم است که تفسیر شده و از جنبههای متعدد به خوبی فهمیده شود، گاه مفسران یا بعضی از آنان در این کار به چکیدهگویی روی آوردهاند، مجبور نیستیم که از کسی در تغییر تبعیت و پیروی کنیم؛ مگر اینکه تفسیر از جانب پیامبر باشد؛ یا فهمی لغوی که چارهای جز پذیرش آن نیست. همراه با پذیرفتن سخنان گذشتگان که صحت سخنان گویندگانشان به اثبات رسیده، یا این که دلیلی تلویحی در آن موجود است.
شایستهترین این جوانبی که باید در تفسیر مورد دقت قرار گیرد، مطالعه دقیق سه موضوع است:
اول: ساختاری که کلام در آن پدید آمده است و مناسبتی که در آن از موضوع سخن گفته میشود.
دوم: مقایسه و تطبیق یک موضوع با همان موضوع که در سورههای بسیار دیگری تکرار شدهاند، و فهم ارتباط و هماهنگیهایی که از آن ناشی میشود و پس زدن تعارضی ظاهری که در درک ایجاد اختلال نموده، و تأکید بر این نکته که میان دو آیه از لحاظ دریافت، آمیختگیهایی پدید نیامده است.
سوم: مطالعهی دقیق واژههایی که معنای آن مورد نظر است و مقایسه آن با همان واژهها که در قرآن بیان گردیده است و بیان میزان اختلافی که آدمی را به درک آن رهنمون میکند از جمله اختلافات ساختاری که در آن است و نیز عللی که موجب این اختلاف در معنی میشود.
این سه مطلب هرگاه با آنچه از تفسیر مأثور بیان شده و با درک واژهها و ساختارهای آن جمع گردد، منجر به دید و بینشی فراگیر در درک آیات، و همچنین فهم موضوعاتی که باهم مرتبط اند، میشود.
کتاب «فرهنگ موضوعی آیات قرآن کریم» در دو جلد به چاپ رسیده و ترجمه کتاب عربی «المعجم الموضوعی لایات القرآن کریم» است. این کتاب دربردارنده موضوعات متنوع قرآنی از جمله تاریخ، یکتا پرستی، فقه، آداب و مسائلی از این دست است که در مقایسه با کتابهای مشابه، عناوین کلی و جزئی بیشتری را در خود جای داده است، در ذیل عنوان اصلی مربوطه نیز درج شده است تا بتوان موضوعات مرتبط را یکجا مشاهده کرد. با توجه به مستند بودن موضوعات مطرحشده، کتاب «فرهنگ موضوعی آیات قرآن» برای هر سخنران، دعوتگر و دانشپژوهی لازم و ضروری است.
نویسنده کتاب، حسان عبدالمنان محمد الجبالی ابوصهیب، در سال ۱۹۶۴ در شهر الفرق اردن متولد شد. وی پژوهشگر اسلامی و محقق در حدیث است که اصل و نصبش به قدس برمیگردد. و در تحقیق بعضی کتابها و اعتنا به چاپ دیگری از آن کتابها اهتمام ورزیده است. از جمله صحیح بخاری و صحیح مسلم و تفسیر ابن کثیر.
«اسرائیلیات معاصر» عبارت است از همه شایعات و خرافات و دروغها و اباطیلی که در این زمانه بین مردم پخش شده و نقشی مهم و مستقیم در تخریب و تباه نمودن زندگی این عصر دارد.
«اسرائیلیات» اصطلاحی خاص است که علمای پیشین آن را بر تمامی خرافات و اسطورهها و دروغها و شایعهها و اخبار و روایاتی که صحیح نیستند، اطلاق نمودهاند؛ به خصوص در آنچه که در ارتباط با داستانهای پیشینیان و اخبار گذشتگان است. اسرائیلیات منسوب به بنی اسرائیل است، البته بعضی مصدر مسیحی و رومی هم دارند اما به خاطر غلبه و ظهور صبغه و رنگ یهودیت، عنوان «اسرائیلیات» بر آنها اطلاق شده است. اسرائیلیات دو گونه است: پیشین و معاصر. پیشین مطالبی در رابطه با داستانهای پیشینیان و اخبار و رویدادهای گذشتگان است؛ اخبار و معلوماتی مانند اصل دنیا و جزئیات آفرینش، اباطیلی منسوب به پیامبر اسلام و شبهات بسیاری که کینهتوزان بر ضد اسلام برانگیختهاند. معاصر هم شامل هر گفتار و کردار نادرست و دروغی که میان مردم اعم از مسلمان و غیر مسلمان منتشر میشود.
پیوندی مستحکم میان اسرائیلیات و یهودیان وجود دارد، زیرا اسرائیلیات منتسب به آنان بوده و در بیشتر مواقع از آنان نشأت گرفته است. همهی اخبار و علوم یهود جزء اسرائیلیات است اما همهی اسرائیلیات از آنِ یهودیان نیست بلکه بخشی از آنها از غیر یهودیان است. اسرائیلیات عامتر از چیزی است که در نزد یهودیان است؛ همهی علوم و روایات یهودیان از اسرائیلیات است. پس، از این اسرائیلیات هر سخن باطلی و هر کلام دروغ و اندیشه ناصوابی، گوینده آن هر کس که باشد، جزو اسرائیلیات است.
این کتاب ابتدا ارتباط میان یهود و اسرائیلیات و نشانههای علم و دانش یهودی را بیان میکند، سپس از اسرائیلیات معاصر که در عصر سیطره و چیرگی یهودیت گسترش یافته سخن گفته است. مروجین معاصر اسرائیلیات معرفی شده و همچنین هفت عرصه بارز اسرائیلیات در این کتاب معرفی و شـرح داده شده است. نمونههـای آشکار اسرائـیلیات در حـوزه اندیشه و جـهانبینی، حـوزه وجودگرایی، حوزه اقتصادی، حوزه سیاسی، حوزه مسائل اجتماعی و نحوه تعامل زن و مرد، اسرائیلیاتی در نگرش به اسلام، اسرائیلیاتی در حوزه مبارزه با یهود و... .
اغلب مطالب کتاب «اسرائیلیات معاصر (مجموعه گنجینه های قرآن)» موضوع سخنرانی دکتر صلاح عبدالفتاح خالدی در مرکز فرهنگی اسلامی در کشور عمان بوده است.
کتاب تربیت فرزند راهنمای عملی و مرحله به مرحله پدران و مادران برای تربیت فرزندان است. کتابی مختصر نوشته دکتر حسان شمسی پاشا عضو سازمان پزشکان قلب آمریکا که تاکنون بیش از 50 کتاب تألیف نموده است.
این کتاب تمام مشکلات پدران و مادران در برخورد و تعامل با کودکان را بررسی و حل میکند. از ابتدای شکلگیری شخصیت کودک، نقش پدر و مادر در این روند، لجبازی، عصبانیت، گریهی کودک و بسیاری مسائل دیگر که والدین با آنها درگیر هستند. همچنین راهکارهایی برای ثبات و تقویت شخصیت آینده فرزندانتان ارائه میدهد، مانند آموزش اعتماد به نفس، موفقیت، قدرت اظهار نظر، شفافیت و... .
نشر احسان این کتاب بسیار کاربردی را در قطع رحلی و در سال 1397 شمسی به زیور طبع آراسته است.
کتاب کوچک اما بسیار ارزشمند «اخلاق خانوادگی ما»، در واقع یک کلاس عملی است که در آن نویسندهی محترم مصطفی السباعی با بیان شیوا، ساده و بسیار قابل فهم، راه حلهایی منطقی و کاملاً عملی و قابل اجرا را برای هر فردی در جامعه، بدون مشکل و تنها با تغییر بعضی از رفتارهای روزمره و عادتهای همیشگی ارائه میدهد، به امید آنکه جامعهای آرمانی و سعادتمند را برای افراد آن بنیانگذاری کند و آنها را به آسایش و آرامش و خوشبختی واقعی برساند.
نویسنده، مشکلات رفتاری و اخلاقی تک تک افراد خانواده را به طور جداگانه مورد بررسی و کنکاش قرار داده و برای هر کدام از این مشکلات و نقصها راه حلی عملی ارائه نموده است.
نشر احسان این کتاب را تحت موضوع اخلاق اسلامی، در سال 1397 و در قطع رقعی به چاپ رسانده است.
کتاب «حضرت محمد ﷺ آخرین پیامبر از بعثت تا هجرت» با بیانی ساده و همه فهم و در عین حال مختصر و مفید به بیان سیره نبوی و راه و روش حیات پیامبر گرامی اسلام ﷺ پرداخته است. جناب مولوی عبدالرشید تریز در این کتاب سعی دارد تا کتاب را به صورت فیلمی زنده و مستند و حوادث ریز و درشت زندگانی رسول الله ﷺ را با زبانی روان به نمایش بگذارد، به گونهای که خواننده از مطالعه آن لذت میبرد و بهرهمند میشود.
نشر احسان این کتاب خواندنی را در سال 1397، در قطع رقعی به چاپ رسانده است.
کتاب «واکاوی مبانی حدیث شناسی؛ تحلیلی بر الرسالة في علوم الحديث استاد ناصر سبحانی» شرح «رسالة في علوم الحدیث» ناصر سبحانی است.
نویسنده به بررسی احادیثی که تحت ترغیب و ترهیب وعاظ و سخنوران و یا توسط افراد متملق نزد خلفا در کتب حدیثی ذکر شده و موجب برداشت نادرست مسلمانان و سوء استفاده غیرمسلمانان شده پرداخته است. وی با مقایسه این دسته از احادیث با سیره رسول اللهﷺ و استخراج تناقضاتی که در احادیث و سیره اصحاب و اهل بیت ایشان هست، اسرائیلیات احادیث را مشخص نموده است.
موضوع بررسی احادیث نبوی و جداکردن صحیح از غیر صحیح بسیار مهم است تا مسلمانان بدینوسیله به آنچه از رسول خدا برای آنها نقل شده، اطمینان پیدا کنند. مؤلف تلاش دارد تا معیاری به دست دهد که به کمک آن بتوان مطالبی را که منافقان و به ظاهر مسلمانان به دروغ و نیرنگ وارد دین کرده و به پیامبر نسبت دادهاند و مطالبی که به قصد ترغیب و ترهیب مردم از سوی وعاظ وارد دین شده است، و نیز سایر مطالبی که به قصد تملق نزد خلفا و تأیید و دفاع از آرا و نظرات و دلایل دیگر توسط جاعلین وضع شده و وارد دین شده است را مشخص کند که تمام این مسائل در فاسد کردن و انحراف فکری بسیاری از مردم تأثیر داشتهاند و باعث شده دشمنان از این رهگذر طعنههایی را متوجه اسلام نمایند.
استخراج اسرائیلیات از احادیث واقعی پیامبرﷺ در تمام ادوار اسلامی از مسائل مهم محدثین بوده است و کسانی مانند ابن تیمیه و شاگردش ابن قیم جوزی تلاش بسیار نمودهاند؛ اما علیرغم شدت و دقت کافی، این تلاشها کافی نبوده و متأخرین علاوه بر بررسی احوال اشخاص و راویان احادیث، به بررسی متن خود حدیث نیز پرداختهاند. آنها همچنین احوال و اعمال و سیره رسول خدا را با احادیث مقایسه و تطبیق نمودهاند تا اگر تناقضی هست، برطرف شود.
استاد تحسین محمد غریب، مؤلف این کتاب از علمای معاصر اقلیم کردستان عراق است.
بیش از چهارده قرن پیش در جامعهای که از امنیت و فرهنگ بینصیب بود و در روزگاری که ارزشهای آن جامعه بت و لذائذ حیوانی بود، مردی راسخ و سادهزیست ادعای نجات بشریت را کرد. گفت پیامبر جهانیان است و ایران و قسطنطنیه را فتح خواهد کرد.
در شرایط بحرانی سرزمین حجاز، پیامبری مبعوث شد که تنها صلاحش تصدیق از جانب پروردگارش به امانتداری و شایستگی و راستگویی بود. او به تنهایی شعار «لا إله إلا الله» را سرداد و پای آن ایستاد. از یاران کم و با شکنجههای مشرکان شروع کرد تا به پاکسازی کعبه و فتح مکه و... رسید.
کتاب در زمینهی سیرهی پیامبرﷺ، بسیار نگاشته شده است. هر یک از نگاه خود به بررسی زندگی خاتم النبیین پرداختهاند. کتاب «سیره نبوی، مشعلی بر راه بیداری اسلامی» جامعهی قبل از ولادت پیامبرﷺ را توصیف میکند، سپس نسب و میلاد، رشد و نمو و به همین ترتیب؛ هر مرحله از زندگی و غزوات و سریهها، چگونگی حضور افراد و مخصوصاً زنان را به وضوح شرح میدهد. داستان مسلمان شدن بزرگانی از صحابه مانند حضرت عمر و حضرت حمزه را به تفسیر بیان میکند. تهدیدها و توطئههای ناکامی که در زمان دعوت به اسلام و حتی بعد از علنی شدن اسلام متوجه پیامبرﷺ و یارانش بود، و همچنین تمام اهتمام پیامبرﷺ بر اینکه جنگی صورت نگیرد و مسائل با گفتگو حل شود (برخلاف تصور بسیاری که فکر میکنند هدف اسلام کشورگشایی و جنگ بود) همگی در این کتاب تبیین گشته است. در پایان کتاب هم ماجرای سقیفهی بنی ساعده بیان شده است.
مؤلف این اثر، منیرمحمد غضبان، مترجم، آقای عمر قادری و ناشر آن نشر احسان است.
مؤلف کتاب «اشارات ربانی عبارات انسانی؛ نگاهی متفاوت به مسائل قرآنی» همانگونه که از عنوان اثر پیداست به تفاوت برداشت انسان از کتاب و سنت و اصل متن قرآن و فهم صحیح احادیث همخوان با رهنمودهای قرآنی میپردازد و به بررسی تاریخی مسائلی که در واقع جزئی از عرف و عادات مردم بوده، نه دستورات اسلام که امروزه از بد اقبالی، مسلمانان آن عرف و عادات را به عنوان دستورات دینی لازم الاجرا میدانند و این بدفهمی و کجفهمی مسلمانان، راه را برای منتقدان یا مغرضان و دشمنان دین اسلام باز کرده است که آن مسائل را به عنوان نقص و کاستی در دین اسلام با آب و تاب تبلیغ کنند و در دل مسلمانان یا کسانی که میخواهند به سوی اسلام گرایش داشته باشند، شبهه بیفکنند و چهرهی دین اسلام را کور و غبارآلود نشان دهند، میپردازد.
مؤلف کوشیده است که به صورت مختصر و مفید مسألهی مورد مناقشه در هر فصل را با دلایل قانعکننده آیات قرآنی و احادیث متناسب با موضوع و آرای صاحبنظران به چالش کشیده و قضاوت را به خواننده واگذار کرده است و در پایان هر فصل پینوشت و منابع مورد استفاده در هر فصل را بازگو کرده که این کار تحقیق برای خواننده را آسان میسازد.
نشر احسان این اثر را در قطع وزیری، در سال 1396 به چاپ رسانده است.
کتاب «ئاوێنەی ژیان» بوستان سعدی است که توسط حسین محمدامینی (شیخانی) شنویی به گویش کُردی سورانی برگردانده شده است. از ویژگیهای خاص این کتاب این است که شعر فارسی (از بوستان) را در یک صفحه و برگردان آن به نظم کُردی را در صفحه مقابل و به همان تعداد ابیات سرودهاند. همچنین هر مصرع و بیتی هموزن معادل فارسی خودش در صفحه مقابل است.
ماموستا حسین محمد امینی (حسین شیخانی) از سلاله عالمان و از خانوادهای است که به عالمپروری شهرهاند. پدر بزرگوار ایشان، مرحوم مُلاعلی، صاحب کتاب تصریف مُلاعلی است که هر طالب علمی با نام و آثار این بزرگمرد علم آشناست و از دریای آثار وزین ایشان مستفیض گشته است.
بوستان سعدی یا سعدینامه نخستین اثر شیخ مصلحالدین سعدی شیرازی است که آن را در سفر سروده و هنگام بازگشت به شیراز آن را به دوستانش عرضه کرده است. این اثر در قالب مثنوی و از نظر وزن، شعری حماسی است. بوستان ده باب دارد که هر باب به موضوعی اختصاص دارد.
بوستان سعدی تاکنون به بسیاری از زبانهای زنده دنیا از جمله انگلیسی و آلمانی و اسپانیایی و... ترجمه شده است. در داخل کشور نیز به گویشهای مختلف زبان کردی (سورانی و هورامی) ترجمه شده است. ترجمهها اعم از منظوم و منثور است.
نشر احسان این کتاب را در قطع وزیری و در سال 1397 چاپ و منتشر کرده است.
کتاب باقیات صالحات به بیان مسائل فقهی در فقه امام شافعی می پردازد.
هر چند این کتاب به نام باقیات صالحات نامگذاری شده است اما نویسنده فرزانه و پرآوازه آن ماموستا ملا محمد ربیعی علاوه بر این کتاب، زندگی خود را سرشار از اعمالی نمودهاند که هر یک صدقه جاریه و باقیات الصالحات ایشان خواهد بود.
آثار گرانبهای ایشان طی چندین سال به شیوههای مختلف به چاپ رسیده است،
اما اکنون این اثر ارزشمند ایشان بعد از مراجعه دقیق، ویرایش،اصلاح و بررسی توسط خانواده و شاگردان دلسوز ایشان در قالب پنج جلد به شیوهای آراسته و شایسته توسط نشر احسان در سال 1397 به چاپ رسیده است.
اصول فقه یکی از ارزشمندترین دانشها به شمار میآید، زیرا به گواهی دانشمندان مسلمان، اصول فقه یکی از علوم ابزاری است که هیچ حقوقدان و قانونگذاری از آن بینیاز نیست. علمی که عقل و وحی را در هم آمیخته و مشعل اجتهاد را در طول تاریخ همچنان فروزان نگه داشته است و به تبیین کتاب خدا پرداخته و فرد را با اقسام حدیث آشنا میسازد. از طریق اصول فقه روشهای گوناگون استنباط احکام فرا گرفته میشود و فرد با آشنایی منابع متنوع، دروس تسامح و تساهل را میآموزد و از تعصب و افراط و تفریط دست میکشد.
از طریق اصول فقه است که فرد با اجماع و خرد جمعی آشنا میشود و از تکروی و منیّت دست میکشد و با استفاده از قیاس و اجتهاد به رأی، به دیگر نظرات و دیدگاهها احترام میگذارد و متناسب با مقتضیات زمان و مکان، مصالح عمومی را در نظر میگیرد و استحسان و سد ذریعه را در کشف احکام جدید به کار میبرد و وقتی که فقه، فرع اصول فقه است و دارای چنان ارزشی است و حلال و حرام را از طریق آن میشناسند، معلوم است که اصل، از چه ارزشی برخوردار است. بنابراین آشنایی بیشتر با این علم، قدرت استنباط و کشف احکام و مراعات قواعد دینی و قوانین را میافزاید که کتاب «مبادی و اصطلاحات اصول فقه» این امر مهم را بر عهده دارد.
دکتر جلالی زاده نویسنده این کتاب، عضو هیأت علمی گروه فقه امام شافعی دانشکده الهیات دانشگاه تهران است.
کتاب «دیوان قریشی» اثر سید محمد شافی قریشی، مفتی اهل سنت شافعی در 9 بخش به نظم در آمده است که به ترتیب شامل بخش های زیر است:
بخش اول: عقاید
بخش دوم: تعلیم للایمان
بخش سوم: نصایح
بخش چهارم: مدایح
بخش پنجم: مناجات
بخش ششم: سرودهای اسلامی
بخش هفتم: سرودهای عربی
بخش هشتم: متفرقات
بخش نهم: دو بیتیهای برگزیده
به نام خداوند خلق جهان
خداوند بخشنده ی مهربان
خدایا، سپاس و ستایش تو را
تو مالک الملک هر دو سرا
یگانه خدایی، یگانه اله
بر این قول حق کل عالم گواه
همه خلق عالم فقط زان تو
جهان جملگی تحت فرمان تو
رؤوفی رحیمی ودودی کریم
صبوری، شکوری علیم و حکیم
تویی اکرم الاکرمین ای خدا
تویی ارحم الراحمین ای خدا
خلایق همه بر سر خوان تو
تویی میزبان، خلق مهمان تو
تویی دادرس یا احد یا صمد
به جز تو نخواهیم از کس مدد
نباشد کسی جز تو عالم به غیب
مدد خواهی از غیر تو جهل و عیب
مؤثر نباشد کسی در جهان
به غیر از تو ای خالق انس و جان
تویی در دو عالم فقط دادرس
به جز تو کسی نیست فریادرس
تو بر بندگان از همه اقربی
ز هر مرشد و هر امام و نبی
امام و نبی پیر و مرشد ولی
ابوبکر و فاروق و عثمان و علی
همه بر تو محتاج و تو بینیاز
تفضل عطا رسم و منهاج تو
برای نجات از خمودگی و اتلاف عمر یک تصمیم قاطعانه نیاز است. به همین منظور مطالبی از قرآن و سنت و همچنین از سخنان علما، حکما، زاهدان و عابدان در کتاب «راهنمای بندگان جهت توشه اندوزی سفر آخرت» گرد آوری شده است تا شاید انگیزهای تازه ایجاد کند و تلنگری جدی برای همه باشد.
زیرکترین مردمان کسی است که لحظههای عمرش را غنیمت میشمارد و پیوسته مرگ را پیش روی خودش میبیند که چنگالش را برای ربودن او گشوده است، از این روی با انجام عبادت دلش را صیقل میدهد و به سلامتی دل دست مییابد، تا با قلبی سلیم به دیدار پروردگارش بشتابد.
این کتاب برگردان کتاب «ارشاد العباد الاستعداد لیوم المعاد» است و دارای نکات آموزنده و پند و اندرزهایی است که مطالعهی آن فرد را در اندیشهی توشه اندوزی برای روز رستاخیز فرو میبرد و او را وادار میکند که با جدیت به عبادت بپردازد. نشر احسان این کتتاب را در سال 1393 و در قطع وزیری به چاپ رسانده است.
دانشنامه جهاد
نویسنده کتاب «دانشنامه جهاد» میگوید: این کتاب را به یک مقدمه، ده باب و یک خاتمه تقسیم کردم که هر باب مشتمل بر چند فصل است.
بعد از مقدمه به تعریف واژگان و مفاهیم اساسی پرداخته شده که بحث متمرکز بر آنهاست.
باب اول: حقیقت جهاد، مفهوم و حکم جهاد، مشتمل بر شش فصل.
باب دوم: انواع و مراتب جهاد، مشتمل بر هشت فصل.
باب سوم: جهاد از دفاع تا هجوم، مشتمل بر یک پیشگفتار و دوازده فصل.
باب چهارم: اهداف جهاد در اسلام مشتمل بر یک پیشگفتار و پنج فصل.
باب پنجم: جایگاه جهاد و خطر دست کشیدن از آن و آماده کردن امت برای آن، مشتمل بر شش فصل.
باب ششم: ارتش جهاد اسلامی، واجبات، آداب و قوانین آن، مشتمل بر پنج فصل.
باب هفتم: جنگ به چه منتهی میشود؟ مشتمل بر پنج فصل.
باب هشتم: بعد از جنگ چه؟ مشتمل بر شش فصل.
باب نهم: جنگ در دایرهی اسلامی، مشتمل بر یک پیشگفتار و سه فصل.
باب دهم: جهاد و مسائل معاصر امت، مشتمل بر هفت فصل.
و بعد از آن پسگفتار میآید.
بنده [یوسف قرضاوی] ادعا نمیکنم که حق موضوع را ادا کردهام، ولی تلاشم را به کار بردم تا بهقدری که میتوانم به دستاوردهای جدید برسم، فرا بگیرم، بخوانم و مسائل را خوب هضم کنم. از متقدمان و متأخران، نوآوران و معاصران، مؤیدان و معارضان، دینگرایان و دنیاگرایان بخوانم، بررسی کنم، مقایسه و موازنه کنم، با تأنی ترجیح دهم و با بینه انتخاب کنم... «از مقدمهی کتاب»
شیوهی نگارنده در این کتاب بر مجموعهای از عناصر اساسی استوار است:
اول: قرآن
تکیهی اساسی بر نصوص قرآن کریم است، چون قرآن اولین مصدر و منبع اسلام است که شک و اختلافی در آن نیست و با تواتر یقینی به طور قطع ثابت شده است. در سینهها حفظ شده، بر زبانها خوانده شده و در مصحفها نوشته شده است. این اصلی است که کسی از امت در آن اختلاف ندارد.
دوم: تکیه بر سنت صحیح
تکیه بر سنت صحیح و ثابت شده از رسولالله از قبیل گفتار، کردار و تقریرات روایت شده با احادیثی که سندشان صحیح و بدون انقطاع، شذوذ و علت است و متنشان تعارضی با آیات، یا احادیث دیگر و یا منطق دانش و عقل ندارد؛ به گونهای که بیانکنندهی آیات قرآن باشد و معارض آنان نباشد و همسو با کتاب و میزانی باشد که خدا فرستاده است.
سوم: بهرهگیری از دریای فقه
بهرهگیری از گنجینههای فقه اسلامی و ذخایر دریایی آن، بدون طرفداری از یک فقه و پرداختن به یک امام مشخص از شیوههای نگارنده است.
چهارم: مقایسهی اسلام با دیگر ادیان
در مقایسه و مقارنهی دیدگاهها و آرا به فقه اسلامی و مدارس آن بسنده نشده است، بعضی اوقات بین فقه شریعت اسلامی و قوانین وضعی غربی مقارنه شده است.
پنجم: ارتباط با واقعیت موجود
فقه با واقعیت زندگی امت در جهان ارتباط دارد و کارکرد فقه، درمان یا پیدا کردن دارویی از داروخانهی شریعت زیبا است و نه خارج از آن؛ و پاسخگوی هر سؤالی است که فرد و جماعت دربارهی دین و زندگی مطرح میکنند. با فقه است که مسیر متمدنانهی امت در پرتو نور احکام شریعت زیبا و روشن میشود.
ششم: انتخاب میانهروی
در این کتاب روشی برگزیده شده است که خداوند نگارنده را در انتخاب و ترجیح آن در دعوت، تعلیم، فتوا، تحقیق، اصلاح و تجدید موفق کرده است و آن میانهروی و اعتدال است.
و نیز در پاسخ به این سؤال که «چه کسی به پژوهش نیاز دارد؟» نگارنده افرادی را که به آن نیاز دارند به ترتیب زیر در مقدمه آورده است.
1- علمای شریعت
2- حقوقدانان
3- اسلامگرایان
4- مورخان
5- اندیشمندان
6- خاورشناسان
7- اصحاب گفتوگو
8- سیاستمداران
9- نظامیان
10- همهی اهالی فرهنگ
در گفتارهایی که پیش روی دارید، نویسندهی توانای آن کوشیده است مرزهایی میان تلقیهای صحیح و تلقیهای سطحی ایجاد کند و سپس با قرار دادن این مرزها با روحی آرام و قلبی مطمئن، ما را به گام برداشتن در راستای رشد و بالندگی اسلامی و تمدن و فرهنگ آن فراخواند.
مباحثی که در این مجموعه طرح میشود هر کدام به نوبهی خود دردی از دردهای جوامع ما را بازگو میکند و سپس به علاج آن میپردازد.
کتاب «گفتارها» حاوی مجموعه مقالات و گفتارهایی است که نویسنده طی مقاطع گوناگون آنها را نگاشته و سپس به صورت کتاب منتشر کرده است.
نویسنده در این مجموعه مقالات و نوشتههای از شرایط مختلف در مورد مسایل ایجاد شده از برخورد فرهنگ غربی و اسلامی گردآوری کرده است.
در این نوشتهها هم در رابطه با تأثیرات خارجی و غیر اسلامی و هم در رابطه با کوتاهیهای مسلمانان بحث شده است و هم در تشریح حقایقی که دچار کج فهمی شدهاند، کوشش به عمل آمده است. برای حل و بررسی مسایل علمی و عملی در حال شکلگیری کنونی، قبل از هر چیز لازم است که مردم در پرتو نور کامل و بدون هیچ گونه رنگ و پردهای آنها را مشاهده نمایند. این مجموعه در آغاز از طرف بخش علمی اداره دارالسلام عرضه شد تا بتواند در روشنگری و تنویر افکار کمک کند. مجموعهای پیش روی یک کتاب به هم پیوسته و مستقل نیست، بلکه هر موضوع آن در محل خود مستقل است؛ البته همهی موضوعات یک هدف را دنبال میکنند؛ از این لحاظ است که یک جا گردآوری شدهاند.
کتاب «کیمیای عشق برگزیده تذکرة الاولیاء» برگزیدهای است از اقوال و احوال شیرمردان طریق عشق از کتاب تذکرة الاولیای شیخ عطار نیشابوری، این شیدای مسلک عشق مشهورتر از آن است که سطوری در باب وی به نگارش در آید. پیادگان اعوج را در این وادی بیکران مجالی نیست ابوالفوارسی چون عطار را زیبد که با خامهی توانای خود قصب السبق میدان را از آن خود کرده است؛ آن به که به گوش هوش نغمات روحانی و نفحات عرفانی او را بشنویم و ببوئیم.
میتوان گفت که این کتابی است که مخنثان را مرد کند و مردان را شیرمرد کند و شیرمردان را فرد کند و فردان را عین درد گرداند و چگونه عین درد نگرداند؟ که هر که این کتاب- چنان که شرط است- برخواند و بنگرد آگاه گردد که این چه درد بوده است در جانهای ایشان که چنین کارها و از این شیوه سخنها از دل ایشان به صحرا آمده است.
در این گزیده سعی شده است بدون تصرف اقوال و حکایاتی برگزیده شوند که بیشتر جنبه تربیتی دارد و معانی واژههای دشوار در حاشیه آورده شود. البته بسیاری از اقوال نیازمند تفسیر است که علاقمندان میتوانند به اصل کتاب تذکرة الاولیا و دیگر کتب عرفانی مراجعه کنند.
فاروق فتحی تهیه و تنظیم کننده این کتاب اهل شهر جوانرود واقع در استان کرمانشاه ایران است.
کتاب کلید حدیث شناسی اثر حاج ملا عبداللّه احمدیان در یک پیشگفتار که شامل تاریخچهی علم حدیث روایتی و درایتی و یک مقدمه (تعریفات) و هفت فصل که به ترتیب:
1- خبر به اعتبار کمیت راوی
2- خبر به اعتبار مبدأ و کیفیت سند
3- خبر به اعتبار نسبت راویان
4- حدیث مقبول
5- حدیث مردود
6- اشکال مختلف اداء و تحمل حدیث
7- شناسایی مشخصات راویان حدیث
و جرح و تعدیل راوی و ترسیم جلسات تعلیم احادیث رسول اللّهﷺ و خاتمه جلسهی تعلیم احادیث به چاپ رسیده است.
یکی از مهمترین علوم دینی و با ارزشترین معارف اسلامی، علم حدیث شناسی است که با استفاده از قواعد آن میتوان همهی روایت های صحیح را از روایت های ناصحیح جدا نمود، تا به وسیلهی آن هر آنچه از رسوبات فرهنگ های جاهلی، و حباب طوفان های علم زدگی است، از کالبد اسلام زدوده شود و اسلام خالص، آن چنان که قرآن کریم بیان فرموده و آن چنان که در شخص پیامبر خدا ﷺتبلور یافته است، به جوامع بشری معرفی گردد.
دانشمندان اسلامی با تأثیر پذیری از آیههای قرآن، در هر چیزی همواره واقع بین و حقجو بار آمده بودند، تنها زمانی روایت ها را میپذیرفتند که با موازین سنجش روایت ها، صحت نسبت آن را به پیامبر ﷺ ثابت مینمودند. بنابراین از همان روزهای نخستین دانشمندان اسلامی به وجود موازین سنجش روایت ها، احساس نیاز شدید پیدا کرده و تدریجاً اصول و قواعد علم حدیث شناسی را تدوین نمودند.
در نیم قرن اخیر به علل گوناگون توجه به این علم هم کمرنگ شده و در نتیجه مسائل و اصطلاحات آن هم برای اکثر مردم بیگانه و نامفهوم گشته است.
با توجه به مهم بودن علم حدیث شناسی، نگارنده برای آشنایی بیشتر مسلمانان از اصطلاحات این علم، این کتاب را به زبان فارسی و با بیان رسا و ساده و در خور فهم عموم نگاشته است.
این کتاب، تاریخ روایتی یا تشریح تاریخی نیست، بلکه تاریخ تحلیلی یا تحلیل یک واقعهی مهم تاریخی است. هدف نویسنده اثبات هویت و ریشه ملتی است به نام کرد.
ملتی که دارای سابقه تاریخی طولانی و افتخار آمیز است. ملتی که دارای فرهنگی قوی و پربار است. ملتی که، علیرغم پارچه پارچه شدن و تقسیم شدن براساس سیاستهای استعماری وجود دارد، زندگی میکند، نفس میکشد و حرف میزند و تاریخ میسازد و به سرنوشت خود علاقمند است.
نویسنده نام کتاب را " کردستان چگونه آزاد شد" گذاشته است چرا که معتقد است: کردها در زمان ماد صاحب تمدن، حکومت، پرچم، پادشاه، پایتخت، رعیت، نظم و نظام بودهاند. کردها در چارچوب قوانین خود آزاد بودند، ولی کوروش هخامنشی استقلال و آزادی را از آنها گرفت.
از آن زمان 1100 سال گذشت، کردها برای رسیدن به مجد و عظمت و استقلال گذشته قیام ها کردند. برای به دست آوردن مجدد آزادی نقشهها کشیدند، خونها دادند و فداکاریها کردند، ولی ممکن نشد. با ظهور اسلام پرچم آزادی کردها از زیر خاکستر قرنها سر برآورد، کردها با اسلام همراه شدند و برای اولین بار آزاد گشتند و مسلمانان با همراهی کردها توانستند که طومار سلسله قدرتمند ساسانی را درهم پیچیند.
در جریان ورود اسلام به ایران کردها حضور شایسته خود را نشان دادند و نام کرد و کردستان را زنده کردند و وارد تاریخ شدند. و کردها از سلطهی هویت بر باد رفته یازده قرن رستند و حتی به مقام رهبری جهان اسلام هم دست یافتند. ملتی که موجودیتش نفی و انکار شده بود و فرصتها را از وی سلب کرده بودند و یازده قرن او را در طبقات اسفل اجتماعی و سیاسی قرار داده بودند، آزاد شد و به دلیل لیاقت و استعدادی که داشت، علیرغم آن همه سرکوبی دراز مدت به آسانی هویت خود ر با اسلام آزاد و اصلاح کرد و در مقابل صلیبیان از کیان و هویتش دفاع کرد و به دومین آزاد کنندهی بیت المقدس تبدیل گردید.
هدف از بیان سرگذشت و رویدادهای مهم یاران پیامبرﷺ این نیست که فقط با ذکر چند قصه و حکایت تراژدی و یا حوادث دردناک، لحظاتی سر در گریبان فرو بریم و با یاد آن لحظات اشک بریزیم، بلکه به این خاطر است که در هر آن و هر لحظه حیات پربار آنها و هر گام مؤثر و عملیای که در راه خدا برمیداشتند، درسها و دستورالعملهایی وجود دارد که با رعایت آن میتوان به سر منزل مقصود رسید و سعادت هر دو جهان را کسب کرد. آنها که میتوان گفت تربیتیافتگان واقعی مکتب نبوت بودند، همهی خوبیها و شایستگیها –به صورت واضح و کامل- در زندگیشان مشهود و زندگیشان آمیخته با قناعت، انصاف، عدالت، تقوی، شهامت، جوانمردی، ایثار و ... بود. جواب این سؤال که انگیزهی جمع شدن این همه خوبی در وجود یاران پیامبرﷺ چه بوده، کاملاً واضح و روشن است.
اگر از واقعیت نگذریم در جهان متمدن امروز و در دولتهایی که دم از نوعدوستی و حقوق بشر میزنند، این خصیصه به چشم نمیخورد که از مهاجران استقبال کنند؛ با مهاجر نه تنها حس مساعدت و دلسوزی ندارند، بلکه به آنان به چشم دیگری نیز مینگرند، اما این اسلام است که پیروانش را به این صورت به محبت و غمخواری در قبال مظلومین و محرومین دعوت مینماید و آنان را در این راه ترغیب میکند و مسلمانان را مانند یک جسم واحد میداند که اگر عضوی از اعضای آن دردمند شود، راحتی و آسایش را از باقی اعضا هم سلب میکند.
در این رساله زندگانی چند تن از یاران رسول خدا ﷺ پیش رو است و مخاطب در خواهد یافت که تربیت اسلامی، چگونه تحول بزرگی را در زندگی آنها به وجود آورد و در نتیجه حیات اسلامی خود، در زمینههای مختلف زندگی، چه درسهای ارزندهای برای امت اسلامی به یادگار گذاشتند.
محمد ابراهیم بهیج نویسنده کتاب، متولد 1335 در ایران است. این کتاب را نشر احسان در قطع رقعی، چاپ و منتشر کرده است.
«اربعین نووی» مشهورتر از آن است که نیاز به معرفی داشته باشد اگر چه پیش و پس از امام نووی اربعینهای بسیار نوشتهاند، اما هیچ یک از آنها مثل اربعین او مقبولیت نیافته و به شهرت نرسیده است و این نشان میدهد امام نووی در گزینش چهل و دو مرواریدی که از دریای بیکران احادیث نبوی بیرون کشیده است، چه دُرّ شناس بزرگ و ورزیدهای بوده است.
ایشان تألیف این کتاب را چنان که خود او در فصل الحاقی پایان کتاب متذکر شده است- در جمادی الاول سال 668 به اتمام رسانده است- و در ذیل چهل و دو حدیث برگزیدهاش توضیحات مجملی هم نوشته است که به «شرح اربعین نووی» شهرت دارد. البته «شرح» نامیدن توضیحات فشردهی او اندکی دشوار می نماید و شاید به همین جهت باشد که بعدها با مبنا قرار دادن شرح او، بیش از پنجاه شرح برای اربعین ایشان نوشتهاند.
اما به هر حال، شرح خود امام نووی جایگاه ویژهای دارد و از اهمیت و فواید فراوان آن نمیتوان چشم پوشید و نویسنده امیدوار است بتواند با این ترجمه خلاء 753 سالهی فقدان این کتاب را در میان کتب فارسی جبران سازد.
علم دعوت از نظر موضوع یکی از مهمترین علوم اسلامی و از جدیدترین علوم شرعی به شمار میرود. دعوت اسلامی کاری ناآگاهانه و بیتأمل و تفکر نیست و تنها به پند و اندرز و یادآوری فضایل خلاصه نمیشود؛ بلکه همان گونه که در شکل گیری نخستیناش حرکت علمی و عملی است، در مبادی و اصول و اهذاف، با دیگر دعوتها متفاوت است.
دعوت اسلامی بهترین برنامهها را برای تحقق اهداف بر میگزیند، و استوارترین روشها و بهترین وسایل را برای پیشبرد آن به کار میگیرد. به منظور آشنایی فعالان و رهروان راه دعوت، با علم دعوت؛ نگارنده در کتاب «درآمدی بر علم دعوت» کوشیده است تا مسائل دعوت را به صورت کارشناسانه و بر دلایل و شواهد شرعی و قواعد علمی بیان کند و تقدیم جویندگان نماید.
دعوت اسلامی بر خلاف گمان بسیاری از مسلمانان و عدهی زیادی از دعوتگران معاصر، کاری ناآگاهانه و بی تأمل و تفکر قبلی نیست و تنها به پند و موعظه و یادآوری فضایل خلاصه نمیشود، بلکه این دعوت همانگونه که در شکلگیری اولیهاش حرکتی علمی و عملی است؛ در مبادی و اصول و اهداف یا دیگر دعوتها متفاوت است. این دعوت، بر پایه ضوابط شرعی معینی تنظیم شده که خود بر قواعد علمی اندیشیدهای استوار است و بهترین برنامهها را برای تحقق اهداف بر میگزیند و استوارترین روشها و بهترین وسایل را برای پیشبرد آن به کار میگیرد.
این دعوت کار بهترین مخلوقات یعنی سرور کائنات محمد مصطفی و نیز کسانی است که در هدایت و بینش از او پیروی کردهاند؛ و همچنین کار تمام پیامبران بزرگوار است. این کتاب دارای یک مقدمه و شش فصل و خاتمه است که فصلهای آن به تربیت به شرح زیر است:
فصل اول: تاریخ دعوت و مراحل پیشرفت
فصل دوم: اصول دعوت
فصل سوم: برنامهی دعوت
فصل چهارم: روشهای دعوت
فصل پنجم: وسایل دعوت
فصل ششم: مشکلات و موانع دعوت
کتاب «درآمدی بر اصول فقه (ادلهی احکام)» در ابتدا به تعاریفی از فقه و اصول فقه و شرایط مجتهد و ...پرداخته و پس از آن ادلهی شرعی را آورده است که ضمن تعریف لغوی و اصطلاحی هر یک به توضیحاتی در میان ادله پرداخته است که به ترتیب دلیل اول: قرآن، دلیل دوم: سنت، دلیل سوم: اجماع، دلیل چهارم: قیاس، دلیل پنجم: استحسان، دلیل ششم: مصالح مرسله، دلیل هفتم: سد ذرایع، دلیل هشتم: عرف، دلیل نهم: قول صحابی، دلیل دهم: شرع من قبلنا و دلیل یازدهم: استصحاب هستند.
علم اصول فقه از جایگاه ممتاز و شایستهای برخوردار است، علاوه بر این که در رشد عقلانیت نقش چشمگیری دارد، زیر بنای علم فقه و زمینه ساز رشد فقاهت فقیه است و به اصولیون و صاحب نظران در مسائل فقهی کمک میکند تا از نصوص (کتاب و سنت) فهم صحیحتری بدست آورند.
بیشک اصول فقه از مبانی و پیشنیاز اجتهاد فقیهان است، در واقع یکی از مسائل حیاتی و سرنوشتساز و رمز ماندگاری و جاودانگی دین و از ضرورتهای اساسی برای افتاء و اجتهاد است.
بر کسانی که میخواهند دربارهی آراء و اختلاف نظر مجتهدان به بحث و اظهار نظر بپردازند، لازم است که از جایگاه والای علمی، اخلاقی و ایمانی برخوردار باشند، به ویژه در ادبیات عرب، اصطلاحات فقهی، علوم تفسیر، حدیث شناسی و اصول فقه، متخصص باشند و از شرایط زمانی و اوضاع و احوال خود از فهم عمیقی برخوردار باشند. نگارنده نظرات علما را در زمینههای علم اصول فقه جمع آوری کرده و با سبکی جدید و با زبانی ساده به دانشجویان و علاقمندان تقدیم کرده است.
کتاب «در پرتو نور» در واقع پژوهشی از دکتر مصطفی خرم دل مترجم و مفسر معاصر در پنج زمینه مختلف است که به صورت مجموعه مقالات به چاپ رسیده است که در فصل اول این کتاب نویسنده به «سیمای محمد از دیدگاه قرآن» پرداخته و نیز در فصل دوم «حقوق زن در اسلام» با تکیه بر آیات و احادیث و در فصل سوم «اهمیت مقام معلم در اسلام» و در فصل چهار «نگاهی گذرا به اعجاز علمی قرآن» و در نهایت در فصل پنجم «کار و تلاش از دیدگاه قرآن و حدیث» مورد بررسی قرار داده است.
در سالهای اخیر انگشت اتهام به سوی اسلام و اسلامگرایان بوده تا آنان را عاملان خشونت و مسببان تروریسم جهانی بنامند. این در حالی است که روح اسلام با خشونت مخالف است و توصیههای فراوانی به پرهیز از خشونت دارد.
نویسنده در کتاب «اسلام و نفی خشونت و افراط گرایی» سعی کرده است دیدگاه اسلام را در خصوص تروریسم و خشونت بررسی کرده و دلایل و توجیهات برخی اسلامگرایان افراطی را برای اعمال غیرقابل قبول خود به چالش بکشد. نگارنده بر این باور است که باید روشنفکران و مبلغان دین اسلام در مقابل هجمهی سیاهسازی چهره اسلام موضعگیری کرده و مانند همیشه با عزمی راسخ به تعیین مواضع اسلام میانهرو بپردازند.
این اثر نیز بر همین مبنا و با نیتی خیرخواهانه به رشتهی تحریر درآمده است.
مسألهی خشونت هنگامی معضلآفرین میشود و به مشکل پیچیدهای مبدل میشود که برخی از گروههای اسلامگرا با صراحت تمام، مسئولیت عملیات را به عهده میگیرند. آنان مدعی هستند که بهکارگیری اینگونه ابزار قهرآمیز، در دفاع از اسلام و تمامیت ارضی ممالک اسلامی و طرد و اخراج دشمن از کشورهای اسلامی، و همچنین ارعاب آنان مفید و مؤثر واقع میشود، و در سایهی انجام آنها، آتش دشمنی دشمنان خاموش میگردد و فروکش میکند، و آنان را از اتخاذ مواضع خصمانهی نوین و تهاجمگرا، بر تعامل با مسلمانان باز میدارد.
خشونت و خشونتگرایانی که اندیشهی افراطی با خود دارند، و سازمانهای اسلامگرای افراطی برخواسته از میان جوامع اسلامی که حقیقتاً ابزارهای خشونتآمیز را مجاز میدانند، نتوانسته و نمیتواند نماینده واقعی و تفسیرگر حقیقی آموزههای اسلامی باشند. تلاش نگارنده در این کتاب بر این است که با سیری در درون متون اصیل اسلامی و نگاهی به افق دوراندیش آن و ملاحظه کردن مقاصد اصلی و تبعی مفاهیم قرآنی و سنت نبوی، و مضمون پیامهای هدایتگری که به شیفتگان مکتب نبوی منتقل میسازند، چهرهی رعبآور، هراسافکن و خشونتگرا را از دین اسلام بزداید و چهرهی اصلی را که همان آیین مهرورزی، صلح، محبت، مسالمتآمیزی و عطوفت است، ترسیم کند. همان اسلامی که پرستوی عشق و صمیمیت و همای رحمت و رأفت است. نویسنده میگوید چهرهی متضاد و منفوری برای اسلام ترسیم کردهاند که با رسالت اسلام در راستای جهانی بدون جنگ و خونریزی و تبعیض و خشونت در تضاد است. مؤلف برای رسیدن به مطلوب، نوشتهی خود را به دو بخش تقسیم کرده است. که در بخش نخست به اثبات مسالمتخواهی در اسلام، و صلحآمیز بودن پروژهی اصلاح دعوت اسلامی پرداخته است و در بخش دوم به نفی خشونتگرایی و بهکارگیری ابزارهای مسالمتآمیز به جای ابزارهای خشونتآمیز پرداخته است.
نشر احسان این اثر را در سال 1391 و در قطع رقعی چاپ و منتشر کرده است.
پرستش خداوند و فرمانبرداری از او و تنظیم حیات بر اساس شریعت الهی با بارش باران و توسعهی دارایی و اموال و افزایش فرزندان و رویش گیاهان و تمامی امور عالم هستی مرتبط است؛ به همین دلیل چنانچه یکی از اجزای عالم هستی استثنا شده و مسیر دیگری برای آن در نظر گرفته شود، آنگاه از مسیر اصلی منحرف شده و دیگر اجزای عالم هم در حرکت خود با مانع و اشکال مواجه میشوند و نظم موجود به هم میخورد... . (از متن کتاب)
انسان یکی از مخلوقات جهان هستی است؛ بنابراین او تنها آفریدهی جهان نیست، بلکه مخلوقات زیادی از گونههای دیگر نیز با انسان در زندگی شریک هستند؛ اما روشن و بدیهی است که وی اشرف مخلوقات و برترین آنها بوده و آفریدههای دیگر، مسخر انسان و در خدمت او میباشند.
اگر موجودات جهان از نظر مقام و درجهی خلقت (مراتب آفرینش) از سادهترین تا کاملترین آنها را تقسیمبندی کنیم، به صورت زیر در خواهند آمد: 1- جمادات 2- گیاهان 3- جانوران 4- انسان
هرچند انسان جزء جانداران است، اما به مراتب از آنها برتر است؛ زیرا سیستم بدن انسان از جانوران پیچیدهتر است. انسان دو ویژگی بسیار مهم دارد که سایر موجودات فاقد آن دو ویژگی هستند:
1- علم 2- اراده. به دلیل این دو ویژگی مهم است که برای جان انسان اصطلاح روح را به کار میبرند. روح در اصل به معنی نفس به کار میرود. نفس هم عبارت است از حرکت هوا در ششها و دستگاه تنفسی. پس میتوان گفت که روح عبارت است از نیروی حرکتدهنده. هر چند این نیرو در گیاهان و جانوران نیز وجود دارد، اما همانند آنچه در انسان است، تکاملیافته نیست؛ به همین دلیل واژهی «روح» برای آنها به کار نمیرود.
منشأ این دو ویژگی اساسی (علم و اراده) که در انسان وجود دارد، تأثیر روح است.
نویسندهی کتاب انسان و مسیر زندگی، انسان و مسیرهای پیش روی او را اول تعریف و بعد مسیر تکامل آن را به سمت هدفی واحد و مقدس تعیین و مشخص نموده است.
استاد ناصر سبحانی این کتاب را نگاشته و نشر احسان در سال 1395 در قطع رقعی، چاپ و منتشر نموده است.
مخاطب کتاب «آسیب شناسی دینداری و دعوتگری» تمام مؤمنان و خصوصاً دعوتگران به دین الهی است، تا در راستای مسئولیتهای خطیر خود دچار یأس و ناتوانی نگردند.
سعی شده است این کتاب، آسیبهایی را که بر افکار و اخلاق و کردار مؤمنان ساری و جاری میگردد، مورد کنکاش قرار دهد، و به روش حکیمانهای به پیشگیری و درمان آن بپردازد. بیان مسائلی که راهگشای رشد معنوی و سعادت بشری است در فصول این کتاب قابل مطالعه است.
آسیبهای مورد بحث، عموماً در افراد به درجات مختلف یافت میشود. و ممکن است انسان مؤمن را از ادای وظیفه و انجام رسالت خود باز دارد.
درمان آلام ایمانی و صیقل دادن ضمیر انسانی با باران رحمت الهی، نتیجهای است که مؤلف در پی آن است.
برای دعوتگران در عرصهی عمل اسلامی، و همهی اهل ایمان در روند فراهم نمودن مقدمات و لوازم مسئولیتها و آمادگی کافی در همهی زمینهها و برای آن که از کاروان زندگی مؤمنانه به جا نمانده، و دچار ناتوانی و ایستایی نشوند. بیان و توضیح راهنماییهای راه، ضرورتی اجتنابناپذیر و غیر قابل چشمپوشی است. ضرورتی که دعوت به سوی خدا و تلاش برای حاکمیت دین او بر زمینیان آن را ایجاب میکند.
شاید بتوان گفت که مهمترین آن رهنمودها نشان دادن آسیبها و بیماریهایی است که ممکن است برخی از دینداران و دعوتگران به آنها مبتلا شوند، که در صوت مبتلا شدن آنان را از ادای نقش و انجام مسئولیت خویش باز میدارد.
بسیار به جاست که در مورد آن عوارض و آسیبها، برای آن که دعوتگران از آنها پرهیز نموده، و زنگارشان را با باران رحمت خداوند از خود پاک نمایند، کوتاه و مختصر به بررسی و بیان آنها پرداخته شود.
کتاب آسیب شناسی دینداری و دعوتگری، ترجمهی کتاب «آفات علی طریق» اثر دکتر سید محمد سید نوح از شخصیتهای عالم و یکی از استادان دانشگاه کویت میباشد، که آن را با اسلوبی خاص نوشته است و به صورت مقالاتی و مجلسی مشهور به «المجتمع» منتشر شد، سپس به صورت کتاب به رشتهی تحریر در آمده است.
از جمله ویژگیهای این کتاب اولویتبندی کردن موضوعهای مورد بحث است. بدین صورت که بعد از تعریف لغوی، تعریف اصطلاحی و شرعی کرده، سپس به بیان اسباب پیدایش و آثار آن بر افراد و اجتماع و مظاهر و علامتها میپردازد و در خاتمه، راه درمان آن را نشان میدهد.
مترجم کتاب عبدالعزیز سلیمی متولد روانسر کرمانشاه است.
فصاحت در لغت یعنی نمایان گشتن و روشن شدن، «افصح الصبح» یعنی صبح نمایان شد و سخن روان و فصیح آن است که دارای معنی واضح و واژگانی روان و شیوهای زیبا باشد. بنابراین لازم است که تمام واژگان کلام فصیح مطابق قواعد صرف و اشتقاق و دارای معانی روشن و شیرین و آبدار و دلانگیز باشد. کلمه زمانی این شرایط را دارا میباشد که دانشمندان (شاعران و نویسندگان) آن را به کار ببرند، زیرا کلمه تا حائز شرایط مذکور نباشد بر زبان کلک دانشپژوهان جاری نمیشود و یگانه راه تشخیص برای درک زیبایی و دلانگیزی و یا زشتی و درشتی واژگان همان ذوق سالم است، چون واژگان پژواک هستند، کسی که از آواز بلبل به وجد درمیآید و از صدای کلاغ متنفر میشود به هجاهای واژهای که دلچسب و دلربا نباشد گوش نمیدهد.
کلام فصیح باید عاری از کلمات متنافر باشد، نباید ترکیب کلام طوری باشد که بر گوش سنگینی کند.
کلام فصیح باید از تعقید لفظی نیز به دور باشد؛ تعقید لفظی آن است که به سبب پس و پیش شدن کلمات که میباید به دنبال هم و بدون فاصله میآمدند دلالت کلام را بر معنی مقصود، پنهان و نارسا میکند. کلام فصیح لازم است که از تعقید معنوی نیز به دور باشد. تعقید معنوی آن است که متکلم در مقام تعریف و بیان، عمداً کلمات را در غیر معنی حقیقی خود به کار ببرد و در این مورد گزیدن واژگان برای معنی که در نظر دارد، انتخابی نامناسب است و کلام را آشفته میگرداند و کار بر سامع و شنونده دشوار میشود.
کتاب البلاغه الواضحه، تألیف علی الجارم و مصطفی امین، که از استادان مسلم بلاغت و نقد ادبی میباشند از لحاظ بیان مطالب و تنوع و خلاقیت در حوزهی بلاغی کمنظیر است، لذا ضرورت مینمود که کتاب مذکور به فارسی ترجمه گردد. باتوجه به اینکه کتاب مذکور از کتب درسی و موارد استفاده دورههای کارشناسی ادبیات عرب و کارشناسی ارشد ادبیات فارسی و عربی میباشد و دانشجویان نیاز به ترجمهی این اثر داشتهاند، مترجم بر آن شده که متن کتاب را به فارسی روان ترجمه کند.
نشر احسان این کتاب بسیار کاربردی را در سال 1395 در قطع وزیری به چاپ رسانده است.
قصص قرآنی، یکی از روشهای این کتاب هدایتگر برای جلب توجه خردها و دل ها به دعوت پیامبرانی در تبلیغ رسالت آسمانی است. آگاهی از سیره و روش پیامبران، به خصوص پیامپر اسلام صلّی الله علیه وسلّم برای دعوتگران اسلامی ضروری است تا معروف و منکر را از یکدیگر تشخیص داده و به روشی درست و سودمند، مردم را به سوی خدا فراخوانند. به همین منظور، دعوتگر باید موضوع دعوت را خوب بفهمد و درک کند، زیرک، با یقین و پابرجا باشد، به دعوت و مدعوین و دوستان و دشمنانی که در اطرافش هستند و حوادثی که رخ میدهد، چشمانداز روشنی داشته باشد، تمام این مفاهیم در مفهوم بصیرت جای میگیرند که خداوند، دعوتگران را بدان ملزم کرده است. کتاب «آموزه هایی از قصص قرآنی» بر آن است که این مهم را به شکل مطلوب و جذابی در اختیار مخاطب به خصوص دعوتگران قرار دهد؛ بدین صورت که از نقاطی که تأثیر بهتری بر ذهن مخاطب میگذارند بهره میجوید و با خواندن کتاب نقاطی تازه از قصص قرآنی بر خواننده آشکار میشود که ممکن است خود تا به حال به این نکات نرسیده و یا آنها را فهم نکرده باشد.
در این کتاب قصههای گوناگونی از سرگذشت پیامبران و مؤمنان و همچنین کافران و مفسدان پیشین در قرآن کریم وجود دارد. بی شک قصههایی که خداوند متعال حکایت فرمودهاند، نیکوترین سرگذشتها هستند. گاهی یک قصه در قرآن تکرار میشود، اما این تکرار شدنها فوایدی دارد و در هر مورد درسهایی است که در مورد دیگر وجود ندارد، بدون اینکه در مجموع تعارضی به وجود آید؛ زیرا برای عبرت و اندرزگیری و تأثیر در خردها و دلها نازل شده است؛ به این دلیل گاهی ایجاز و گاهی اطناب به کار رفته و در برخی موارد، مفاهیم و فوایدی بیان شده که در برخی دیگر نیست تا لفظ و معنا ملالآور نباشد.
حکمت قصص قرآن کریم از جهات گوناگون پدیدار میشود. از جمله درک اخبار و واقعیتها و مفاهیم و روشهای مدافعه میان پیروان حق و باطل و عبرتگیری از آنها و نیز بیان سنتهای خداوند در مخلوقاتش - امتها و گروهها و افراد - این سنتها در گذشتگان جریان داشته و در کسانی که پس از آنان میآیند نیز جاری است تا مؤمنان از آنها پند و عبرت گیرند. همچنین بیان روشها و پایبندی و شکیبایی پیامبران و تأسی از آنان در دعوت به سوی خداوند متعال و بیان الگوهایی از مؤمنان شکیبا و پایدار در حق و بیان چگونگی برخوردشان با کافران جنایتکاری که دشمنی با این مؤمنان را به خاطر ایمانشان به خدا و کفرشان به طاغوت آشکار کردند.
بیان انواع غرایز و صفات انسان که خدا در سرشت آدمی نهاده و بیان تأثیر این غرایز در روشها و اعمال و روابط انسان با دیگران و بیان حالتهای انسان و سرکشیاش به سبب مال و قدرت و سایر مضامین این قصص که بخش بزرگی از کتاب ارزشمند الهی را تشکیل میدهند.
در انتها بیان اطلاعات درست علمی مربوط به انسان و حیوانات و گیاهان و زمین و ستارگان و آسمان که در این هستی قرار دارند و تا عصر حاضر این اطلاعات ناشناخته مانده بودند.
شناخت این موارد بر علم میافزاید و مفاهیم ایمان را که اسلام آنها را آورده تقویت مینماید.
از آنجا که فواید مذکور در قصص قرآن وجود دارد، این کتاب تألیف شده است تا برخی از درسهای این قصص را برای دعوتگران نمایان کند، زیرا خداوند متعال هیچ قصهای از قصص قرآن را حکایت نفرموده است مگر برای اندرز و عبرتگیری و فایده بردن و چه کسی از دعوتگران به سوی حق به این مهم سزاوارتر؟
روش بحث و بخشبندی موضوعات در این کتاب به صورتی است که در موضوع قصص قرآن، آیات مربوط به هر قصه را که در سورههای گوناگون آمده، به اندازهی ضرورت آمده است، سپس چکیدهای از قصهی مورد نظر از طریق تفسیر این آیات بیان شده و پس از آن درسها و فواید قصه برای دعوت و دعوتگران از طریق اقوال مفسران در تفسیر آیات و از طریق مفاهیم و مقاصد قصه ارائه شده است.
این کتاب در دو باب مرتب شده است:
این کتاب، در دو باب مرتب شده است؛ در باب اول، قصص قرآنی مربوط به پیامبران پیشین الهی و غیر آنان که پیش از بعثت محمد (ص) میزیستهاند آمده است. در باب دوم، قصص قرآنی مربوط به پیامبر گرامی اسلام حضرت محمد (ص) و اصحاب گرامی ایشان و منافقانی که در جامعه اسلامی دوران پیامبر بودهاند گنجانده شده است. هر یک از این دو باب را به چند فصل، هر فصل را به چند مبحث، هر مبحث را به چند مطلب و هر مطلب را به چند فرع به اندازه نیاز هر فصل، تقسیم شده و برای هر فصل یک قصه انتخاب شده است.
نویسنده پس از قصص پیامبران، قصص پیروان مؤمنشان، سپس قصص افراد دیگری غیر از آنان را که خدا سرگذشتشان را حکایت فرموده، به خاطر عبرتی که در این قصهها وجود دارد ارائه کرده است و تمام این موارد، محتوای باب اول کتاب را تشکیل میدهند. این شیوه را در بیان قصههای قرآنی مربوط به حضرت محمد (ص) و جهاد طولانی و منافقانی که در آن جامعه پاک اسلامی زندگی می کردند، به کار گرفته است و تمام این موارد، محتوای باب دوم کتاب را تشکیل میدهند.
نویسنده کتاب « دکتر عبدالکریم زیدان» در سال ۱۹۱۷ میلادی در شهر بغداد به دنیا آمده و پس از اتمام مقطع متوسط وارد دانشسرای آموزش ابتدایی شد سپس در دانشکده حقوقی بغداد پذیرفته شد و از آن جا با موفقیت فارغ التحصیل گردید. چند سال بعد به دانشسرای شریعت اسلامی دانشگاه قاهره راه یافت و با رتبهی ممتاز، مدرک کارشناسی ارشد را دریافت کرد و در سال ۱۹۶۲ موفق به اخذ دکتری از دانشگاه قاهره گردید.
نورالدین عبدالرحمن جامی یکی از پرآوازهترین ادیبان فارسیزبان است. یکی از تألیفات مهم ایشان کتاب شواهد النبوه میباشد که به جهت آمیختگی عمیق با عقاید اسلامی از جایگاه ویژهای برخوردار است.
این کتاب توسط دکترعبدالعزیزالمیر تحقیق و تحصیر شده است. ایشان با دقت به تصحیح و مطابقت نسخههای مختلف خطی پرداخته است.
در این کتاب علاوه بر بیان زندگینامهی مولانا عبدالرحمن جامی به بیان موارد زیر در قالب هشت رکن پرداخته است:
رکن اول: در شواهد و دلایلی که پیش از ولادت آن حضرت صلّی الله علیه وسلّم ظاهر شده است.
رکن ثانی: در بیان آنچه از وقت ولادت تا بعثت ظاهر شده است.
رکن ثالث: در بیان آنچه از بعثت تا هجرت ظاهر شده است.
رکن رابع: در بیان آنچه از هجرت تا وقت وفات ظاهر شده است.
رکن خامس: در بیان آنچه خصوصیت به یکی از این اوقات نداشته باشد و در بیان آنچه دلالت آن بعد از وفات ظاهر شده باشد.
رکن سادس: در بیان شواهد و دلایلی که از صحابه کرام و ائمهي اهل بيت رضي الله تعالي عنهم به ظهور آمده است.
رکن سابع: در ذکر شواهد و دلایلی که از تابعین تا طبقه صوفیه رحمهمالله تعالی ظاهر شده است.
نشر احسان کتاب «شواهد النبوة لتقوية يقين اهل الفتوة» را در قطع وزیری، در سال 1397 شمسی منتشر کرده است.
کتاب «سنتها و اذکار روزمره نبی اکرم صلي الله عليه و سلم» سعی دارد تا برخی از اعمال و عبادات روزمرهی یک مسلمان را منطبق با دستورات قرآن و سنت، به مخاطب آموزش دهد. مطالب این کتاب به دو بخش اساسی تقسیم شده است: بخش نخست شامل دستوراتی است که زمان مشخصی برای آنها تعیین شده است. و بخش دیگر مربوط به سنتهایی است که مقید به وقت خاصی نیستند.
تلاش برای تطبیق اعمال و عبادتهای روزانه با دستورات اسلام و سعی در همسو نمودن آن با رفتارهای رسول گرامی اسلام، از توصیههای مهم و جدی در اسلام است.
مواردی که در بخش اول به آن اشاره شده شامل: وقت قبل از فجر، سنتهای وضو؛ نماز شب؛ وقت سپیدهدم؛ رفتن به مسجد، سنتهای نماز؛ اذکار صباحگاهان؛ نماز ضحی؛ وقت ظهر؛ اوقات عصرگاهی؛ وقت مغرب؛ هنگامه عشا؛ سنتهای قبل از خواب.
و مواردی که در بخش دوم به آن پرداخته شده است شامل: سنتهایی در مورد غذا خوردن؛ سنتهایی در مورد دیدار و ملاقات و سلام و احوالپرسی؛ سنتهایی در باب پوشش و آرایش؛ سنتهایی در باب عطسه؛ خمیازه؛ مسواک؛ نحوه دعا کردن؛ سنتهایی در مورد اذکار روزمره و مواردی دیگر.
این کتاب سعی دارد تا با نمایش تصاویر و با تمرکز بر جزئیات اعمال و رفتار مسلمانان، آنان را به کوچکترین موارد توصیهشده و سنتهای ذکر شده در اعمال و رفتار مسلمان آشنا سازد و آن را به شیوهی صحیح آموزش دهد. تمرکز بر جزئیات و ظرافتهای عبادات و حتی الفاظ و حرکات در کلیه شئون زندگی مسلمان در کتاب به شیوهی کاملا روشن و واضح به نمایش در آورده شده است.
استفاده از رنگ در متن کتاب نیز باعث شده تا اهمیت بیان برخی الفاظ و برخی جملات برای خواننده روشن گردد. در مجموع این کتاب برای فراگیری آنچه که «سنتهای روزمره» نامیده میشود بهترین گزینه است.
نشر احسان این کتاب بسیار کاربردی را در قطع وزیری و در سال 1397 شمسی منتشر کرده است.
با لحنی شگفتآلود به من گفت: اداره ی نماز؟ مگر نماز هم دفتر و ادارهای دارد؟ گفتم: وقتی که انسانها علم ادارهی امور دنیا را میآموزند تا از آن به بهترین شکل بهرهبرداری کرده و از منافع آن سود سرشار ببرند- در حالی که چنین منافعی از بین رفتنی است- پس چرا کارهای آخرت نیز، ادارهی مخصوص به خود را نداشته باشد؟ و چرا ما نباید بر آن باشیم تا از آخرت خویش به نیکوترین روش ممکن آن بهرهبرداری نموده و بزرگترین منافع را از آن ببریم در حالی که سود آخرت از بینرفتنی نیست؛ زیرا سودی است جاودانه و جایزهای است که هرگز نقص و کاستی را بدان راهی نمیباشد؟
هر بخشی از زندگی روزمره و علوم روزمره با برنامه و پروژهی خاصی برنامهریزی میشوند و به پیش میروند. اگر نظم و مدیریت آنها را رها کنیم و امور از کنترل خارج شوند، قطعاً هیچ کاری سرانجام نخواهد داشت و به هیچ موفقیتی نخواهیم رسید. عامل و پروژهای که میتواند همه چیز را برای ما عوض کند و بر بهرهها و منافع این جهانی و اخرویمان بسیار بیافزاید، بدون شک مدیریت عبادات و بازشناخت آنها و تأثیرشان در مدیریت ذهن و روان شخص است. عبادات نیز ردهبندی دارند و در رأس تمام آنها «نماز» است. نماز میعادگاه خدا و بندهاش است که بر قلهی همه عبادات و بهرهها و منافع دنیوی- اخروی ما میدرخشد. نماز سرشار از خشوع و آرامش و برخوردار از تأمل در قرائت و حرکت، یک مدرسهی روحی تمامعیار برای تمرین صبر، رسیدن به تمرکز ذهنی و اوج یافتن بر قلهی ارزشهای برین است. ارزشهایی مانند آرامش اعصاب، تأمل و بردباری، اعتدال و میانهروی و... در سایهی مدیریت نماز حاصل میشود.
کتاب «مدیریت نماز» تألیف احمد بسام ساعی و ترجمهی عبدالرؤوف مخلص هروی است که نشر احسان آن را در سال 1397 و در قطع رقعی به زیور طبع آراسته است.
بدون تردید سیرهی نبوی، سیرهی صحابه کرام و تاریخ آنان، از نیرومندترین سرچشمههای ایمان و احساسات دینی است. این همان منبعی است که امت اسلامی و دعوتهای دینی، همواره به وسیلهی آن، احساسات ایمانی را شعلهور نموده، دلها را گرم نگه میداشتند.
دقت بیان و شمول روایاتی که در کتاب «حیاة الصحابة» به کار رفته، تأثیر آن را به نسبت کتابهای مختصر، خیلی بیشتر کرده است. به همین دلیل، خواننده چنین احساس میکند که در یک محیط آکنده از ایمان، دعوت، شجاعت، فضیلت، اخلاص و زهد به سر میبرد.
مولانا محمد یوسف، محتوای این کتاب را از کتابهای متعدد سیره، تاریخ و طبقات گردآوری نموده است. مولف جلیل القدر، کتاب را با وقایع سیرهی حضرت رسول اکرم صلی الله علیه و سلم آغاز نموده و بعد از آن حکایات و واقعات زندگانی صحابهی اکرم را درج نموده است. وی در این کتاب، ضمن بیان وقایع، به ابعادی که به دعوت و تربیت مربوط است و برای مربیان و داعیان دارای اهمیت میباشد، توجه خاص نموده است. این کتاب در حالی که شرح حال داعیان و زاد راه عمل کنندگان میباشد،برای عموم مسلمانان، آموزشگاه ایمان و یقین است.
کتاب «حیاة الصحابه» را آقایان نصیر احمد سید زاده و صلاح الدین شهنوازی به زیبایی ترجمه کرده و نشر احسان آن را در سه جلد به چاپ رسانده است.
فقه السنه، کتاب جامع فقه با بیان دلایل و آرای فقهای اهل سنت است که در پنج جلد به فارسی ترجمه شده است. این کتاب تألیف ابو مالک کمال بن سید سالم است که توسط دکتر علی آقا صالحی به فارسی ترجمه شده است.
هر جلد از این کتاب به بیان بخشی از احکام فقهی اختصاص دارد و طی آن به تفصیل، احکام فقهی را از منظر اِمامان چهارگانه فقهی بررسی میکند و ادلهی آنان را به تفصیل بیان میکند. در واقع استاد سید سالم این کتاب را به صورت یک دانشنامه و دایرة المعارف تنظیم کرده است و با مطالعهی آن میتوان کلیات نظرات فقها را مطالعه کرد.
نویسندهی محترم تلاش کرده تا با تکیه بر قرآن و سنت و جمعآوری نظرات فقهی و آرای قدیم و جدید و بر اساس مبانی فقهی، دیدگاههای مختلف را بررسی نماید و با اظهار نظرهای اجتهادی و ترجیحات خود، شهامت استقلال رأی و شور و هیجان اجتهاد آزاد و دوری از تقلید و دنبالهروی غیر عالمانه را به نمایش بگذارد. این کتاب مانند اغلب کتابهای فقهی بر اساس ترتیب متعارف و ابواب فقهی کتابهای پیشین تنظیم شده و سعی شده است تا علاوه بر بیان نظرات فقهای پیشین و حتی فقیهان معاصر، ترجیحات لازم نیز بیان شود.
انتشارات احسان، این کتاب فوقالعاده را در سال 97 و در قطع وزیری منتشر کرده است.
کتاب «منطق فهم نسخ در قرآن» ترجمهی فارسی کتاب «حقائق و شبهات حول معنی النسخ فی القرآن الکریم» از مهمترین و بلکه اثرگذارترین آثار فکری و معرفتی محمد عماره از نواندیشان معاصر مصری است که در باب مفهوم نسخ نگاشته شده است.
محمد عماره با رویکردی تحلیلی- استنادی به بررسی مفهوم نسخ در دانشنامههای زبانشناسی عرب و واکاوی مفهومشناختی آن در منطق و زبان قرآن پرداخته و پاسخی درخور و مستدل به ابهامات و بلکه خلط های صورتگرفته در باب مقولهی نسخ ارائه میکند. وی همچنین به ارزیابی مقولهی نسخ به مثابهی تبدیل، محو و... در جهانبینی اسلامی پرداخته است.
نویسنده به نقد و بررسی نظریهی رایج دربارهی مقولهی نسخ در قرآن کریم پرداخته است. نظریهی نسخ از مهمترین مقولات دانشهای قرآنی است که دانشمندان علوم قرآن و تفسیر و بلکه عموم متفکران مسلمان و حتی غیرمسلمان نیز دربارهی وقوع یا عدم وقوع آن، دیدگاهها و نگرههای متفاوتی ارایه کردهاند. اغلب اندیشوران در اعتقاد به وجود نسخ همداستان و متفق بوده و اختلاف آنها تنها در تعداد و چگونگی آیات منسوخ است. از سوی دیگر، برخی متقدمان و به طور خاص بسیاری از متأخران و نواندیشان دینی قائل به «عدم نسخ» در آیات بوده و بر این باورند که هیچ یک از آیات قرآن نسخ نشدهاند.
از آنجا که مقولهی نسخ در مباحثات قرآنشناسی و بلکه معرفتشناختی و حتی حوزهی روشنفکری و نواندیشی دینی معاصر در کانون بررسی و توجه قرار داشته و پیشینیان و پسینیان هر یک به گونهای در باب آن سخن گفته اند، باید با روشی میانهروانه، بسیاری از جدلها و مناقشات مرتفع گردند که این کتاب در پی آن است.
کتاب «موضوع نسخ و موضع گیری قرآن» به بحث «نسخ» و مباحث پیرامون آن و گروههای موافق و مخالف مفهوم نسخ پرداخته است.
حاصل و سرآمد عقلی مبحث نسخ و موضوع کتاب این است که کل قرآن از همان اول «الحمد لله رب العالمین» تا «من الجنة والناس» دقیق و درست و ثابت است، هیچ ناسخ و منسوخی در آن وجود ندارد و کاملاً از ناهماهنگی و ناهمگونی به دور است. همچنین در این کتاب، تمامی آنچه که تحت عنوان نسخ بیان شده، با دلایل معتبر نقلی و عقلی رد میشود.
موضوع نسخ در تاریخ پر فراز و نشیب میراث اسلامی حضور جدی داشته و مورد کنکاش کاوشگران حوزه ی علوم قرآنی و علم اصول فقه قرار گرفته است؛ در واقع نگاه غالب عالمان این دو حوزهی مذکور، معطوف به پیشداوریها و روایتهای ناسنجیده در این زمینه بوده و موجب ایجاد خوانشهای متفاوت و گاهی متناقض در خصوص توجیه و تبیین این موضوع شده است. نگاه و نگرهی غالب عالمان متقدم و متاخر در حوزهی علوم قرآنی و علم اصول فقه به موضوع نسخ، نگاهی غیرمسئولانه بوده که نتوانسته و یا نخواستهاند تمام ابعاد پیامدهای ناگوار آن را بررسی نمایند.
خوشبختانه برخی از علمای معاصر اسلامی با الهامگیری از سیگنالهای موجود در نظرات عالمان گمنام متقدم و متأخر اسلامی در این زمینه گامهایی سترگ و ستودنی برداشتهاند، اما باز هم این موضوع اشباع نشده و نیازمند مطالب فراوانتر و فراختر میباشد.
زنجیره بحثهای پژوهشی استاد بزرگوار مرحوم دکتر طه جابر علوانی در حوزهی علوم قرآنی، از جمله پژوهش حاضر، یکی از مهمترین و بهترین تکاپوهایی است که در این خصوص صورت گرفته است. دکتر علوانی متولد ١٩٣۵ عراق، رییس مجلس فقهی آمریکا از سال ١٩٨٨، رییس دانشگاه علوم اسلامی و اجتماعی (SISS) در هیرندن ایالت ویرجینیای آمریکا بود. وی دکترای اصول فقه را از دانشکدهی الهیات و حقوق دانشگاه الأزهر مصر در سال ١٩٧٣ دریافت نمود. سپس در فاصلەی سالهای ١٩٧۵ تا ١٩٨۵ در دانشگاه محمد بن سعود در ریاض اصول فقه تدریس کرد. در سال ١٩٨١ در تأسیس مرکز جهانی اندیشهی اسلامی در آمریکا مشارکت نمود و عضو شورای بنیانگذاری رابطهی جهان اسلام در مکهی مکرمه و عضو مجمع فقهی فقه اسلامی جهانی در جده بود. وی در سال ١٩٨٣ به آمریکا مهاجرت کرد. علوانی تا لحظەی وفاتش ریاست دانشگاه قرطبه (Cordoba University) در آمریکا را به عهده داشت. وی همراه خانوادهاش در قاهره میزیست.
برخی از کتابها و پژوهشهای علوانی عبارتند از: اجتهاد و تقلید در اسلام، ادب اختلاف در اسلام، اصول فقه در اسلام: روش بحث و شناخت، اسلامیبودن معرفت در میان دیروز و امروز، تکثرگرایی، حاکمیت قرآن، بحران فکری معاصر و روشهای تغییر
عقیده به خدایی که دوست انسان است و به او محبت میورزد، به او شرف و کرامت داده و او را از همهی مخلوقات برتر آفرید، به طوری که ملائکه را امر به سجده کردن آدم فرموده و نیز او را به عنوان خلیفه و جانشین خود به زمین فرستاده و از همه بالاتر از روح خود در وی دمیده و تمام مخلوقات و نظام کائنات را برای خدمت به وی آفریده، انسان را از احساس تنهایی و سرگردانی نجات میدهد و آرامش و سکون خاطر وی را تضمین میکند. (از متن کتاب با اندکی دخل و تصرف)
کتاب «معنویت و امنیت، تحقیقی پیرامون نقش اعتقادات دینی در بازدارندگی از جرم» همانطور که از عنوانش پیداست جستاری است مختصر پیرامون نقش و تأثیر اعتقادات و باورهای دینی به طور عام، و دین اسلام به طور خاص، در پیشگیری و ممانعت از ارتکاب جرم و جنایت. آنچه در این رساله ارائه شده مربوط به خودسازی آحاد افراد جامعه است.
بدیهی است از وقوع جرم و جنایت، بزهکاری و اعمال ضد اخلاقی مصون خواهد ماند. در این کتاب سعی شده است با استناد به آیات و روایات و نمونههای واقعی در عالم خارج و در بستر تاریخ، موضوع، مورد بررسی قرار گیرد.
نویسنده این کتاب سید شهاب الدین موسوی متولد بیرجند ایران است. نشر احسان این کتاب را در 104 صفحه منتشر کرده است.
بحث حجیت سنّت و تاریخ آن بی گمان مقدمهای ضروری و بنمایهای اساسی برای سایر محورهای سنت و علوم مرتبط با آن است و هر مسلمانی برای تصحیح عقیده و تقویت یقین و پایبندی به دین و توانایی دفاع از آن در جنگ فکری خطرناک این عصر، سخت بدان نیازمند است، زیرا بسیاری از ناآگاهان و مغرضان با ترفندهای مختلف، سنت و بسیاری از ثواب دین را هدف گرفتهاند و میکوشند تا از منزلتش بکاهند، غافل از اینکه:
يُرِيدُونَ لِيُطْفِئُوا نُورَ اللَّهِ بِأَفْوَاهِهِمْ وَاللَّهُ مُتِمُّ نُورِهِ وَلَوْ كَرِهَ الْكَافِرُونَ﴿۸﴾
«میخواهند نورالله را با دهانهایشان خاموش گردانند، ولی الله نور خود را کامل میگرداند، هر چند کافران دوست نداشته باشند.»
در ترجمه کتاب «حجیت سنت و تاریخ آن» علاوه بر ترجمه به موارد زیر نیز پرداخته شده است:
این کتاب به همت نشر احسان در 496 صفحه در قطع رقعی منتشر شده است.
نظر به اینکه ادای سوگند در شریعت اسلام دارای ارکان و احکام خاص، و آموختن و بهکارگیری آن برای هر مسلمانی حائز ارزش و اهمیت میباشد و نیز همهی ما به نوعی در زندگی روزمره با قضیه «قسم» سر و کار داریم، لذا در کتاب «قسم در فقه و حقوق» سعی بر نگارش مطالبی پیرامون قسم در فقه و حقوق اسلامی شده است و خواننده با خواندن این کتاب با احکام و ارکان ادای سوگند به صورت تفصیلی آشنا میشود.
این کتاب، موضوع پایاننامهی نویسنده است که موضوع قسم از منظر فقهی و حقوقی به شیوهی تحقیقی و تحلیلی مورد بررسی قرار گرفته است. قسم یا برای تعظیم مقسماً به و یا تأکید محلوفاً علیه استعمال میشود. به عبارت دیگر قسم یعنی گواه قرار دادن خداوند متعال بر وجود یا عدم امری که حالف مدعی یا منکر آن است. استعمال قسم از دیدگاه کتاب و سنت مشروع است و فقها هم با وجود اختلاف نظرشان، ضوابط و جزئیات آن را با توجه به آن دو منبع تبیین نمودهاند.
قسم به خداوند و اسماء و صفات او مشروع و به غیر آن جایز نیست. گاهی استعمال قسم به صورت مشروط (تعلیق) واقع میشود که در این صورت ممکن است حالف موردی مثل نذر، صدقه مال، ایقاع طلاق و یا اعمال مباح دیگری را بر ذمه خود لازم کند. در برخی از صور قسم، از آن جمله قسم به صورت تعلیق، بین فقها اختلاف نظر است. مثلا ظاهریه قسم به صورت شرط و جزا را در مورد طلاق باطل و بلااثر میدانند. در قسم معقوده، برای اینکه قسمی منشأ اثر باشد، باید مکمل ارکان و شروط و اوصاف صحیح باشد که در این صورت حالف با ایقاع قسم مکلف است در صدد قسم خود باشد. قسم اگر از ایمان لاغیه نباشد و مکمل ارکان و شروط لازم آن باشد، دارای آثاری است که این آثار حسب نوع آن ممکن است دنیوی یا اخروی باشد. در صورت حنث در قسم، اگر قسم از نوع معقوده باشد حالف مکلف به پرداخت کفاره مقرر میشود.
نشر احسان این کتاب را در 157 صفحه منتشر کرده است.
آموختن زبان عربی یکی از مهمترین وظایف انسان مسلمان به شمار میرود، زیرا بدون آن نمیتوان به اساس دین و عقیده پی برد و آن را فهمید. این بدین خاطر است که بیشتر مفاهیم دینی و عقیدتی از سوی همه دانشمندان و پژوهشگران بزرگ مسلمان (حتی غیر عرب زبانان) به زبان عربی به رشتهی تحریر درآمده است به گونهای که اگر کسی خواسته باشد با این مفاهیم والا آشنا شود و آنرا درک نماید چاره و گریزی جز یادگیری زبان عربی ندارد.
اين زبان در ادوار مختلف تاریخ از طرف دشمنان اسلام مورد تاخت و تاز قرار گرفته است و راههای آموختن آن را برای امت اسلامی و دوستداران این زبان محدود ساختهاند؛ حتی تعداد کثیری از اهل همین زبان از تکلم آن بازماندهاند و به آسانی نمیتوانند به صورت فصیح صحبت کنند.
خوانندگان محترم! کتابی که در دست دارید ترجمهی لغات و اصطلاحات چهار کتاب مجموعهی العربیة بین یدیک (جلد اول تا چهارم) میباشد که مترادف بسیاری از واژههای عربی نیز در آن ارائه شده است. در این کتاب لغات غریب و پیچیدهی مجموعهی العربیة بین یدیک به تفکیک هر درس از کتاب و به زبان ساده و روان فارسی ترجمه شده است که کمک شایانی به علاقهمندان زبان عربی و کتاب العربیه بین یدیک خواهد نمود.این کتاب توسط چندی از اساتید نیز بررسی و مد نظر قرار گرفته است و در مقدمه، تقریظ این اساتید نیز در مورد کتاب، نگاشته شده است.
تنظیم و آمادهسازی این کتاب را آقای فضل احمد مهاجر انجام داده و نشر احسان آن را در 288 صفحه و در قطع پالتویی منتشر کرده است.
قصه یکی از کهنترین جلوههای هنر در زندگی بشر است. گرایش به قصه در نهاد آدمی به ودیعت گذارده شده و خداوند متعال جهت تکامل و تعالی بشر، بهترین و زیباترین قصهها را در اوج فصاحت و بلاغت بیان فرموده است. امروزه نیز قصه در فرهنگ جوامع بشری نقشی اساسی دارد و یکی از ارکان مهم ادبیات به شمار میرود. با نگاهی به تاریخ، متوجه جایگاه ویژهی این قالب هنری در زندگی بشر شده و در مییابیم که داستانها، آینهی زندگی و اصلاً خود زندگی هستند.
هدف اصلی قرآن از نقل قصهها، نجات انسان از تاریکیها و گمراهیها و رساندن وی به روشناییها و هدایت است. اما داستانهای قرآن از جنبههای هنری و زیباییشناسی، ویژگیهای منحصر به فردی دارند؛ داستان در قرآن با قالبی هنری، اسلوبی بلاغی و تصویرهایی پویا نقل شده است که با اندک دقتی میتوان به جنبههای هنری آن در محتوا و ساختار پی برد.
شناخت زیبایی و شکوه داستانپردازی در قرآن، میدانی گستردهتر از این مختصر دارد؛ از این رو شایسته است با نگاهی عمیقتر، به بررسی تک تک قصههای قرآن پرداخت. با الهام از قرآن کریم، می بایست داستان را جدی گرفت و از این قالب زیبا، برای شناخت و انتقال ارزشها بهره گرفت.
کتاب زیبایی شناسی قصص قرآن کریم، تألیف شعیب علیخواجه، به همت نشر احسان در 140 صفحه به چاپ رسیده است.
اسلام به گونهای پهنای عبادت را گشوده و دامنهاش را گسترانیده که بسیاری از اعمال را در بر میگیرد؛ امور روزانهای که از دید بیشتر مردم در زمرهی عبادتها به شمار نمیآید.
هر عمل اجتماعی سودمندی که با نیت خیرخواهانه صورت گیرد از نظر اسلام بهترین عبادت محسوب میشود.
هر عملی که آدمی به وسیله آن اشک محزونی را پاک سازد، اندوه رنجیدهای را کاهش دهد، زخمی را مرهم گذارد، از مظلومی حمایت کند، شکستخوردهای را دستگیری کند، جویای حال مستمندی شود، سرگردانی را راهنمایی کند، نادانی را آموزش دهد، به غریبهای پناه دهد، ضرری را از کسی دور کند، مانعی را از سر راه بردارد و یا به موجود زندهای فایدهای رساند و.. همه و همه از مصادیق عبادت بوده و در صورت داشتن نیت درست، عامل نزدیکی به خداوند خواهند شد.
اسلام اموری اینچنین را عبادت خدا و شاخهی ایمان و مستحق پاداش میداند.
چرا به وجود آمدهام، مأموریت من در هستی چیست؟ رسالتم در این زندگی کدام است؟ این سؤالی است که هر انسانی باید از خود بپرسد و مدتی برای جستجوی پاسخش بیاندیشد.
هر جهلی- هر چند پیآمدهای بزرگی داشته باشد- قابل گذشت است. ولی جهل انسان نسبت به راز هستی و هدف زندگی و رسالت نوعی و شخصی خود در این کرهی زمین را نمیتوان کوچک شمرد.
بزرگترین عیب و ننگ برای موجودی عاقل و با اراده – انسان – این است که زندگی را با بیخبری بگذارند، همچون حیوانات بخورد و بهرهمند باشد، نه به سرانجام خود بیاندیشد و نه چیزی از حقیقت وجود در طبیعت اطراف خویش بداند، تا آن که به ناگاه مرگش فرا رسد و بدون هیچگونه آمادگی قبلی، با سرانجامی ناشناخته مواجه شده، گرفتار حاصل بیخبری و ناآگاهی و انحراف در طول زندگی کوتاه یا دراز مدت خود گردد (برگرفته از متن کتاب)
نشر احسان کتاب «عبادت در اسلام» را که تألیف دکتر یوسف قرضاوی و ترجمه محمد ستاری خرقانی است، در 344 صفحه به چاپ رسانده است.
چهار واژهی اله، رب، دین و عبادت، پایه و اساس اصطلاحات قرآنی هستند که مسلمانان در فهم صحیح آنها دچار خطا شدهاند، به گونهای که پیام قرآن در نظر آنان بسیار محدود شده است.
در حالی که هر کس بخواهد آیات قرآن را به دقت مورد بحث و بررسی قرار دهد و در معنای آن تأمل نماید، ناگزیر باید معنای صحیح اصطلاحات چهارگانه را به خوبی و به طور کامل و فراگیر بفهمد، چون فهم صحیح آنها رسوبات جاهلی را از دل پاک میکند و به تمام اعمال انسان معنا و مفهوم خاصی میبخشد، به نحوی که با درک درست آنها، انسان خدای خود را به خوبی خواهد شناخت و خواهد توانست رابطهاش را با اللّه و رب خود به طور صحیح تنظیم نماید، دین خود را خالصانه برای او قرار دهد و همواره او را عبادت کند. در کتاب اصطلاحات چهارگانه در قرآن تلاش شده است برای تنویر اذهان مسلمانان، معنا و مفهوم این اصطلاحات به طور صحیح و فراگیر گفته شود.
چهار واژه، اله، رب، دین و عبادت پایه و اساس اصطلاحات قرآنیاند و همچنین محور اصلی دعوت این کتاب مقدس الهی را تشکیل میدهند.
خلاصه آنچه که در قرآن کریم به سوی آن دعوت میکند، این است که خدای متعال، یگانه معبود بیهمتا و پروردگار یکتای بینیاز است؛ هیچ اله و ربی جز (ذات مبارک) او وجود ندارد و در ربوبیت و الوهیت خویش بدون شریک است. لذا بر انسان واجب است از ته دل از اینکه خدای متعال اله و معبود اوست، راضی و خشنود باشد و در همه حال فقط او را رب خویش بداند، به الوهیت و ربوبیت غیر او کفر بورزد و منکر آن باشد؛ تنها او را عبادت کند و غیر او را نپرستد، دینش را همواره برای او خالص گرداند و هر دینی را به غیر از دین او رد نمایند؛ هر کسی که قرآن بخواند و آیات آن را به دقت مورد کنکاش قرار دهد، در نگاه نخست در مییابد تمامی هدایتها و ارشاداتی که قرآن کریم با خود آورده است، فقط بر محور این چهار اصطلاح میچرخد و موضوع قرآن و اندیشهی محوری آن چیزی نیست جز اینکه:
1- فقط خدای متعال، اله و رب جهانیان است.
2- هیچ اله و ربی جز خدای متعال وجود ندارد.
این کتاب به همت نشر احسان در 216 صفحه و در قطع رقعی به چاپ رسیده است.
هم در زمینهی اهتداء و هم در زمینهی هدایت دیگران، باید از آن بخش از قرآن استفاده کرد که نزول حقیقی یافته است. البته این را هم باید در نظر داشت که افراد و جماعتها، در بسیاری از زمینهها، دارای احوال و اوضاع گوناگونی هستند؛ در نتیجه نمیتوان همه را با مجموعهی معینی از آیات قرآن مخاطب قرار داد، بلکه هر فرد یا جماعت را باید با آیاتی مخاطب قرار داد که اوضاعش سبب نزول آنهاست.
کتاب مقدمه ی تفسیر برخی از سوره های قرآن، یکی از آثار دستنویس استاد ناصر سبحانی است که طی سالهای میانی دههی شصت خورشیدی به رشتهی تحریر درآمده است. این کتاب که بنا بود مقدمهی تفسیری باشد بر تمامی سورههای قرآن، به دلیل درگذشت استاد وعدم دسترسی وی به متن کتاب در یک سال پایانی عمر خود، ناتمام مانده است و تنها تا اواسط سورههای قرآن را در برمیگیرد، به گونهای که حتی نگارش مقدمهی تفسیر بر سورهی «هود» نیز، ناقص مانده است.
بنا به شواهد و قراین و نیز حاشیههایی که – جهت یادآوری نکاتی که پس از اتمام اصل متن کتاب، به صورت پاورقی به طور مفصل نگاشته شود و طبعاً اثری از این پاورقیها در متن نیست- در نسخهی دستنویس متن به چشم میخورد، میتوان گفت بدون شک این متن، صرفا یک دستنویس اولیه بوده که استاد هیچ مجالی برای بازخوانی، تنظیم و تنقیح آن نیافته است؛ با این حال، به دلیل امانتداری و حفظ اصل اثر بدون هیچگونه دستکاری یا ویرایش – خواه مفهومی و خواه نگارشی – اقدام به چاپ این اثر شده که به مثابهی اثری ناب از استاد سبحانی در دسترس علاقهمندان قرار میگیرد.
این کتاب به همت نشر احسان در 176 صفحه به چاپ رسیده است.
وقتی به این مکان میرسند، گذشتهی خود را به یاد میآورند؛ زمانی که در اطراف حرم، فرمانروایان باطل و پوچ سرگردان بودند و روی به سوی بارگاه آنان داشتند و قاصد حرم آنها بودند، این دورهی گمراهی و سرگردانی را به یاد میآورند و پس از آن، به «زمان حال» خود مینگرند که خداوند چگونه ایشان را هدایت نمود و توفیقشان داد تا از هر «جهت» دیگری رویگردان شده و رو به سوی خانه و مرکز و پایتخت او داشته باشند و اکنون پس از اجتماع در مقابل دروازهی ورودی حرم، به حرکت در آمده و قدم به نخستین مکانی از حرم نهادهاند که باید در آن یاد خداوند را به جای آورند. (از متن کتاب)
کتاب حج، جستارهایی پیرامون فلسفه، فقه و مقاصد حج، حاصل درسگفتاری از استاد ناصر سبحانی میباشد که در مرداد ماه سال شصت و چهار در شهر سنندج ضبط شده است. یکی از دوستان استاد ناصر سبحانی که در همان سال قصد انجام فریضهی حج را داشته است، ده روز پیش از سفر، از ایشان درخواست درسگفتار یک ساعته در ارتباط با فریضهی «حج» و آداب و احکام آن را مینماید تا از آن بهرهمند گردد. استاد در پاسخ به چنین درخواستی، در طی چند روز اقدام به ضبط این درسگفتار میکند که نتیجهی کار، درسگفتاری ده ساعته به زبان کردی در زمینهی خاستگاه مناسک حج و فلسفهی آن، همراه با شرح تفصیلی این خاستگاه و بیان مقاصد آن، بیان آداب و احکام حج تمتع و عمره و تفسیر آیات قرآن کریم در ارتباط با آن گشته است. اثر حاضر، برگردان این درسگفتار است که پس از مکتوب نمودن آن، انجام پذیرفته است.
این اثر نفیس، توسط نشر احسان در سال 1395 به چاپ رسیده است.
کتاب امام شافعی و شاگردان مکتب بغداد و مصر (مذهب قدیم و جدید)، یک مقدمه و دو فصل دارد که هر فصل خود شامل چند بخش است که در فصل اول و بخش نخست به زندگینامه امام شافعی و بخش دوم قول جدید و قدیم و در بخش سوم استادان امام شافعی و فصل دوم شاگردان مصری ایشان نوشته شده است. در بخش پایانی کتاب بخشی از خاطرات امام ربیع مرادی به رشته تحریر درآمده است.
امام شافعی یکی از شخصیتهای جریانساز و مهم تاریخ اسلام است که با نبوغ فوقالعاده و نیروی اجتهادی و بینش جامع و آزاد اندیشانهی خود، توانست برای همیشه، فرهنگ پژوهش، نقادی و نقدپذیری را به عنوان رمز پیشرفت و تکامل هر مکتب و ملتی در میان دانشآموختگان و شاگردان خود و در جامعه نهادینه کند و به طور عملی به آنان فهماند که بهره نگرفتن از توانمندیهای خویش و تقلید و حاشیهنگاری، مانع شکوفایی اندیشهها میشود و باید به هر وسیلهی ممکن، خود و جامعه را از بند آن رها ساخت و اجتهاد و تلاش و فعالیت آزاد علمی و فرهنگ نقادی را سرلوحهی برنامههای زندگی خود قرار داد.
علی آقا صالحی، نگارنده، در این کتاب تلاش کرده است تا فرازهایی از زندگی امام شافعی و آن دسته از شاگردان وی را که در تدوین و انتشار دو مکتب بغداد و مصر نقش اساسی و تعیینکننده داشتهاند، به طور مختصر به رشتهی تحریر در آورد. علی آقا صالحی متولد 1342 در منطقه ریجاب استان کرمانشاه ایران است.
این کتاب به همت نشر احسان در 128 صفحه به زیور طبع آراسته شده است.
ظهر یک روز سرد زمستانی، وقتی ایمان به خانه برگشت، پشت در پاکت نامهای را دید که نه تمبری داشت و نه مهر ادارهی پست روی آن بود. فقط نام او و آدرسش روی آن بود. او با تعجب پاکت را باز کرد و نامهی داخل آن را خواند.
«ایمان عزیز عصر امروز به خانه تو میآیم تا تو را ملاقات کنم. دوستدارت خدا.»
ایمان همانطور که با دستهای لرزان ... (از متن کتاب)
این کتاب یادداشتی از طرف خدا در هفده فصل و یک مقدمه به چاپ رسیده است که به ترتیب زیر هستند:
فصل اول: یادداشتی از طرف خدا
فصل دوم: خودشناسی و اعتمادبهنفس
فصل سوم: خداشناسی
فصل چهارم: محبت خدا با بنده
فصل پنجم: خدایی شدن
فصل ششم: پله پله تا ملاقات خدا
فصل هفتم: توکل به خدا
فصل هشتم: دوستی با خدا
فصل نهم: قدرت ایمان
فصل دهم: امید به رحمتهای خدا
فصل یازدهم: یقین
فصل دوازدهم: اعتماد به خدا
فصل سیزدهم: از تو حرکت از ما برکت
فصل چهاردهم: در محضر دوستان خدا
فصل پانزدهم: نیکی و حرمت به خلق خدا
فصل شانزدهم: مشکلات کارخانه سازندگی
فصل هفدهم: دعا را فراموش نکنیم
فرهنگ اصطلاحات فانوس (عربی - فارسی)
طرح اولیه ی فرهنگ اصطلاحات فانوس، در لبنان و همزمان با تحصیل مؤلف در دانشگاه بیروت ایجاد شده است و با ورود وی به دانشگاه پیام نور و تدریس دروس فن ترجمه، آزمایشگاه و مکالمه، نیاز به فرهنگی که بتواند تا حدودی نیاز اساتید، دانشجویان، مترجمان، اهل فن و علاقهمندان به دو زبان عربی و فارسی را برطرف سازد، و یافتن معادل اصطلاحات رایج فارسی در حوزههای مختلف علمی، ادبی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، ورزشی، نظامی، مطبوعاتی و ... به آنان کمک نماید، ضروری مینمود.
نکتهی دیگری که در این باب باید به آن اشاره نمود این است که در دهههای اخیر انبوهی از اصطلاحات و کلمات تازه در زبان عربی پدید آمده است، و دستیابی به معادل صحیح و مقبول برای این اصطلاحات هر روز بیش از پیش ضروریتر مینماید و همین امر آقای قادر قادری را بر آن داشته است تا در صدد چاپ این اثر برآید.
نشر احسان این فرهنگ لغت را در 762 صفحه، در سال 1396 و در قطع رقعی منتشر کرده است.
کتاب «انسان در جستجوی خوشبختی: مقایسهی دیدگاه قرآنی و بشری»، در پس معرفی یکی از سخنان مهم حاکم بر زندگی بشر است. خداوند سنتهای بسیاری جهت زندگی ما حاکم ساخته و بشر و موجودات جهان را در چهارچوب این سنتها اداره میکند. این کتاب یکی از سنتهای الهی، سنت ابتلاء و امتحان را که با سرنوشت انسان و فرجام او پیوندی تنگاتنگ دارد، در آیات قرآن کریم و دیدگاههای دانشمندان و دادههای علمی مورد کاوش و بررسی قرار داده است.
نویسنده، مطالب کتاب را به صورت کلی در سه فصل گنجانده است. فصل اول را به بررسی چکیدهی نظرات مکاتب بشری دربارهی معانی زندگی انسان اختصاص داده که در 6 بخش بدان پرداخته شده است. ضمناً به خاطر پرهیز از طولانی شدن مباحث کتاب، از بیان نظریات کل مکاتب به شیوهی جداگانه خودداری شده و اصل مبحث را بر مشترکات مکاتب بشری متمرکز و دربارهی معانی زندگی به آنها اکتفا شده است.
در فصل دوم نظر قرآن را دربارهی موضوعات فصل اول عرضه نموده و کوشش شده است محاسن این بینش را به شیوهی مستدل بیان نموده تا بشریت در سایهی رحمت آن به خوشبختی در دو جهان برسد.
در فصل سوم کوشش شده است شیوهی طرح ابتلاء در قرآن را به صورتی گسترده نمایان سازد و در آخر کتاب به آثار و نتایج فهم سنت ابتلاء بر زندگی بشر در زمینههای مادی و معنوی در دنیا و آخرت اشاره نموده است.
این کتاب جالب، در 292 صفحه و در سال 1396 در قطع وزیری توسط نشر احسان (کتابفروشی اسلامی) به چاپ رسیده است.
کتاب «کندوکاوی در اوضاع جهان و انحطاط مسلمانان (ماذا خسر العالم بانحطاط المسلمین)» یکی از مشهورترین کتابها و تألیفات سید ابوالحسن ندوی است که از نظر دامنهی انتشارات جهان اسلام گستردهترین، از نظر ترجمه به زبانهای شرقی و غربی، بیشترین و از نظر چاپ و نشر بالاترین کتابی است که تاکنون از چاپخانههای جهان اسلام درآمده و تاکنون بیش از 50 نوبت به صورت رسمی و غیر رسمی چاپ شده است.
این کتاب در پنج باب است که هر کدام از این بابها خود چند فصل است که به ترتیب زیر است:
باب اول: دوران جاهلی
فصل اول: بشریت در آستانهی مرگ
فصل دوم: نظام سیاسی و مالی در دوران جاهلیت
باب دوم: از جاهلیت به اسلام
فصل اول: شیوهی انبیا در اصلاح و دگرگونی
فصل دوم: سفر مسلمانان از جاهلیت به اسلام
فصل سوم: جامعهی اسلامی
فصل چهارم: پیامبر صلّی الله علیه وآله وسلّم چگونه مواد خام جاهلیت را تبدبل به اعجوبههای انسانی کرد؟
باب سوم:
فصل اول: دوران زمامداری اسلامی
فصل دوم: انحطاط در زندگی اسلامی
فصل سوم: نقش رهبری عثمانیان
باب چهارم: عصر اروپا
فصل اول: اروپای مادی
فصل دوم: ملیگرایی و میهنپرستی در اروپا
فصل سوم: اروپا به سوی خودکشی
فصل چهارم: مصیبتهای معنوی انسانیت در دوران استعمار اروپا
باب پنجم: اسلام و رهبری جهان
فصل اول: خیزش جهان اسلام
فصل دوم: رهبری جهان غرب
نشر احسان این کتاب گرانقدر را در 400 صفحه و در سال 1396 در قطع وزیری به چاپ رسانده است.
محوری که مکتب تربیت اسلامی بر آن میچرخد تربیت انسان مسلمان است. انسانی که به «عمل صالح» پایبند بوده و آن را بهدرستی انجام میدهد؛ زیرا عمل صالح درست و بیعیب، هم علت آفرینش است، هم موضوع آزمون دنیوی و هم مقیاس نجات اخروی.
مفهوم «عمل صالح» فراگیری و اصالتش را از دست داده و در خلال روزگاران سیطره ی جمود و تنگنظری، استبداد سیاسی و هرجومرج فکری، در معرض دگرگونی، محدودیت و مسخ محتوا قرار گرفته است. به گونهای که در کاربردهای جاری اعم از وعظ، تألیف، تدریس و گفتگوی عمومی بر امور محدودی از قبیل عبادات، صدقات و اخلاق سادهی فردی اطلاق میشود.
آنچه مایه ی تمایز کتاب «مؤلفه های شخصیت اسلامی (بحثی نوین در تعلیم و تربیت اسلامی)» از دیگر کتابهای نوشتهشده در این زمینه میگردد نکات زیر است:
1- ایجاز و اختصاری که مؤلف مراعات نموده و از هرگونه زیادهگویی و تشریحات اضافی اجتناب ورزیده است، هرچند این امر باعث شده خوانندهی عادی و ناآشنا با اصول این علم در پارهای موارد مقصدش را به وضوح درنیابد.
2- مراعات موضوعیت و بیطرفی منصفانهای که لازمهی کارهای علمی و آکادمیک است، به این معنا که مؤلف بدون هیچگونه گرایش جناحی و فرقهای به دور از احساسات و عواطف خشک، وارد بحث و ارزیابی گردیده است.
3- نوآوری و استقلال نظری که در لابلای نوشتهاش نمایان است و خواننده با مطالعهی آن احساس میکند به مطالبی تازه در این زمینه دست یافته است، بهویژه در برداشتهای لطیف از آیات و احادیث.
4- آشنایی عمیق و تخصصی با نظامهای تربیتی جهان غرب و اندیشههای بزرگمردان آن دیار، و اقتباس مناسب از دیدگاه و آرای آنها به دور از تقلید و خودباختگی.
5- آشنایی عمیق با نظامهای تربیتی موجود در کشورهای اسلامی [اعم از نظامهای کلاسیک و نظامهای نو] و برخورد تحلیلی و انتقادی با آنها.
دکتر ماجد عرسان گیلانی اهل کشور اردن است. مدرک لیسانس را در رشتهی تاریخ از دانشگاه قاهره و مدرک فوقلیسانس را در همین رشته از دانشگاه آمریکایی بیروت به دست آورده است.
سپس به تحصیل در رشتهی «اصول تربیت» روی آورده و موفق به اخذ مدرک فوقلیسانس از دانشگاه اردن در این رشته و سالیان بعد موفق به اخذ مدرک دکتری از دانشگاه پنسیلوانیای ایالاتمتحدهی آمریکا گردیده است.
در کتاب «مجموعه مقالات اسلامی» به چند موضوع پرداخته شده، که هر کدام از این موضوعات تحت عنوان مشخصی با مقدمه و توضیحاتی جداگانه به صورت مقاله تحریر شده است.
که به ترتیب- چرا قرآن سخن محمد نیست – عدالت صحابه – تغییر احکام اجتهادی با تغییر زمان – حکم غناء و موسیقی از نظر مذاهب اسلامی – شروط تغییر و تبدیل در موقوفه از نظر مذاهب اسلامی – ماجرای بنی قریظه از واقعیت تا افسانه از جمله موضوع مقالاتی هستند که در این کتاب مورد بررسی فرار گرفتهاند.
منزلت صحابه در نزد اهل بیت رضوان اللّه علیهم اجمعین:
علی کرم اللّه وجهه در نهج البلاغة در وصف صحابه رسول خد ا (ص) در پایان خطبه 97 چنین میفرمایند: «همانا من یاران پیامبر را دیدم، کسی را نمیبینم که همانند آنان باشد. روز ژولیده مرد، گردآلود به شب میرساندند و شب را به نوبت، در سجده و یا قیام به سر میبردند، گاه پیشانی به زمین می بردند و گاه گونه بر خاک.
از یاد معاد چنان ناآرام مینمودند که گویی بر پارهای از آتش ایستاده بودند. میان دو چشمانشان چون زانوی بزان پینهبسته بود از طول سجود، اگر نام خدا برده میشد چنان میگریستی که گریبانهاشان تر میشد و میلرزیدند چنان که به زور تندباد لرزه از کیفری که بیم آن را داشته یا امیدی که تخم آن در دل میکاشتند. (از بخش عدالت صحابه صفحه 147 و 148)
این کتاب را نشر احسان در 327 صفحه و در سال 1396 به چاپ رسانده است.
امام نووی در مواجهه با سؤالات و تقاضاهای مردم، فتواها و موضعگیریهایی داشتهاند که در یک اثر مستقل گردآوری شده است.
چاپهای متعددی از این اثر وجود دارد که ما سعی کردیم بهترین و کاملترین نسخه را از میان دهها نسخه برگزینیم و علاوه بر ترجمه، تخریج آیات و احادیث و در برخی موارد تعلیقاتی نیز به آن بیفزاییم؛ همچنین برای تسهیل در دسترسی به فتاوا، مسائل آن را در ابواب مختلفی عنوانبندی کردیم. ترجمه ی کتاب امام نووی پاسخی به بسیاری از مسائل فقهی روز است که مسلمانان در عبادات و معاملات خود با آن مواجه هستند، مسائلی که گاهی مورد سوءبرداشت قرار گرفتهاند. (عنوان پشت جلد)
کتاب «فتاوای امام نووی مشهور به المسائل المنثورة» شامل مسائل مختلف از جمله فقه و ادب، عقیدهی اسلامی، تفسیر و حدیث در آن آمده که خود قابل تأمل است. از مزایای بارز کتاب که ترجمه و چاپ آن را به ضرورتی اجتنابناپذیر مبدل ساخته داشتن آگاهی دقیق و سطح علمی بالای نویسنده از مذهب امام شافعی میباشد. در عصر حاضر کسی که بخواهد بر مذهب امام شافعی اطلاع یابد، از رجوع به کتب امام نووی به ویژه فتاوای وی بینیاز نیست. به دلیل احاطهی امام نووی به اقوال اصحاب وجوه در مذهب امام شافعی، طرق دلایل و وجود ترجیح آنها و تبحر ویژهی وی در جمع و توفیق اقوال مختلف فیه در این باره، مطالعهی تألیفات این امام بزرگوار یکی از مطمئنترین راهها برای معرفت فقه و مذهب امام شافعی است. در این کتاب، امام نووی علم فقه و حدیث را با هم آمیخته است. همچنین مسائل به صورت ساده و مختصر و قابلفهم ذکر شدهاند بدون اینکه از پیچیدگی و دشواری عبارات متون فقهی برخوردار باشد، آنگونه که شیوهی امام نووی در تألیف است.
این کتاب در 344 صفحه و در قطع رقعی توسط نشر احسان به چاپ رسیده است.
نماز از ضروریات دین اسلام و برنامهی انبیا و پیشوایان است. نماز ستون دین و وسیلهی نزدیکی به خدا و ارتباط میان خالق و مخلوق است. نماز احساسات خفته و عواطف نهفته را بیدار میکند، روح را پاک و منزه، و بدی را دور میسازد.
به هر فرد مسلمان به قدر توانایی خود واجب است مردم را به کارهای خوب امر و تشویق، و از کارهای بد که مخالف قوانین اسلام است باز دارد، مردم را به زیر پرچم لا إله إلا الله فرا خواند، مهر و الفت جامعهی مسلمان را تقویت و اختلاف و کدورت را از میان بردارد. چون نگارنده دید که بیشتر دانشآموزان از نماز گزاردن که هدیهی معراج پیامبر(ص) و ستون دین است عاجز و یا اینکه از فهم معانی ادعیه و اوراد و آیات آن بیخبرند، بر خود لازم بلکه واجب دیده است که به زبان شیوا و ساده، به صورت سؤال و جواب کتابی در این باره تهیه و در دسترس عموم قرار دهند.
نشر احسان، کتاب «نماز، فرمان خدا در فقه اهل سنت» را در سال 1396 در 64 صفحه به چاپ رسانده است.
کتاب «خشکاندن باتلاق بردگان و کنیزان» در دو کتاب به رشته تحریر در آمده است که در کتاب اول مسائلی پیرامون بازخوانی «ملک یمین» به قلم مترجم و نیز ترجمه و تفسیر آیات در رابطه با موضوع بردهداری و بردگی است و در کتاب دوم، خشکاندن باتلاق بردگان و کنیزان در قرآن کریم با یک پیشگفتار و چهار فصل که به ترتیب فصل اول: بردهداری در امتهای پیش از اسلام، فصل دوم: تعامل با بردهها در امتهای باستان، فصل سوم: حکمت الغای تدریجی بردهداری و منع عمل به آیات آن و فصل چهارم: تنظیم تعامل با پدیدهی بردگی در قرآن و سنت نبوی و سیرهی پیروان سنت به نگارش در آمده است.
هفت دلیلی که نویسنده برای تألیف چنین کتابی ارائه میکند به ترتیب به شرح زیر هستند:
یکم) اقدام در جهت برداشتن حجاب از قدرت بصیرت عاقلانی که به دفاع از اشتباهات فاحش شرعی و عقلی و منطقی دیگران، عادت کردهاند.
دوم) ابطال وهمیات دشمنان اسلام در اینکه قرآن کریم مشروعیت نظام برده داری را پذیرفته و احکام آن را در آیات متعددی سامان داده است.
سوم) ابطال این توهم که تعامل مسلمان با برده، به پیروی از عرف رایج آن عصر و نشأت گفته از امتها و ملتهای دیگر – مثل رفتار با یک حیوان شخصی بوده که با تغییر عرف، حکم آن نیز دگرگون شد.
چهارم) ابطال این وهم که مسلمانان با بردهی وارد شده از ملتهای دیگر تعامل داشتهاند و نه بردهی داخلی.
پنجم) دعوت حاکمان مسلمان و علمای دین به بازنگری در تدوین فقه عظیم اسلامی و تنقیهی این کتب از مثالهای فاسد.
ششم) ابطال وهمیات منجر به ضرورت بقای برده کردن اسیران تا ابد، به منظور مقابله به مثل
هفتم) اثبات این حقیقت که اگر قرار باشد اسلام فقط از مصدر اصلیش یعنی قرآن و سنت نبوی استخراج شود، تمام افراد روی کره زمین به یقین مسلمان خواهند شد؛ زیرا اسلام دین علم است.
این کتاب به همت نشر احسان و در 232 صفحه در سال 1396 به چاپ رسیده است.
ترجمهی صحیح عبارت است از برگرداندن معانی از زبانی به زبان دیگر، بهطوری که آن معانی تغییر نیابند و ارزش آنها، با وجود اختلاف دو زبان مبدأ و مقصد حفظ شوند.
با گسترش قلمرو اسلام و افزایش مسلمانان با زبانها و گویشهای مختلف، نیاز به ترجمهی قرآن بیشتر احساس شد. اما سؤالات فراوانی در مقابل ترجمان قرآن وجود داشت. بحثهای مفصلی در این خصوص در محافل علمی و فقهی مطرح شده که مختصری از روند تاریخی جریان ترجمه قرآن و انواع روشهای ترجمه در کتاب «بررسی جواز ترجمه قرآن به زبانهای دیگر» آمده است.
ترجمه قرآن، تلاشی است برای برگرداندن معانی آیات قرآنی از اصل عربی به زبانهای دیگر که در طول تاریخ اسلام با جلوههای گوناگون تفسیری، ادبی و هنری قرین شده است.
گسترش اسلام در طی چند مرحله و گرویدن مردمانی با قومیتها و زبانهای گوناگون به این دین، چنین ضرورتی را همواره پدید میآورده است تا کسانی که عربی نمیدانستند، از خواندن اصلیترین سرچشمهی آموزههای الهی در آخرین کتاب آسمانی به زبان خود محروم نمانند. در نگاهی به جهان امروز و دورهای که مردمانی با دینها و فرهنگهای مختلف در تماس نزدیک با یکدیگر قرار گرفتهاند، طیف کسانی که مایلند قرآن را به زبان خود بخوانند، بسیار گستردهتر شده و این امر ضرورت ترجمه به زبانهای مختلف - اعم از شرقی - را مضاعف کرده است.
این کتاب را نشر احسان در 136 صفحه در سال 1396 به چاپ رسانده است.
کتاب «البدر المنیر» ترجمهی عربی کتاب صرف میر فارسی تألیف «سید شریف علامه جرجانی»، که در مورد صرف است و شرح فتح العلیم القدیر کتابی عربی در شرح همین کتاب «البدر المنیر» است که مسائل غامض و پیچیدهی آن کتاب را شرح و توضیح میدهد.
مؤلف کتاب ماموستا ملا سعید الاکبری الهورامانی متولد روستای کماله از توابع شهر سروآباد در سال 1353 است در سن 10 سالگی در خدمت ملا سعید کماله دروس دینی را تلمذ کردند و بعد از آن در خدمت ماموستا ملا محمد دورود و پس از آن در خدمت ماموستا ابراهیم ادوایی در روستای ویسه از توابع شهر مریوان و در سال 66 به خدمت ملا عبدالخالق دزاوری و در نهایت در حضور سه استاد ملا عارف احمدی (مریوان)، مرحوم ملاعبدالله مردوخی (امام جمعه هورامان تخت) و ملاحسن اخوتی (امام جمعه سابق روستای رودبر) تلمذ نمودند و اجازهنامهی ایشان در حضور ملا عبدالله مردوخی و ملاحسن اخوتی و ملا سید علی حسینی ژیواری به ایشان اعطا شد.
بعد از آن ایشان مدت زیادی در منظقه (کلاترزان مریوان) به امامت مساجد اشتغال داشتند. امامت مسجد چهار یار نبی سروآباد و تدریس در حجرهی امام غزالی در مریوان، ازجمله فعالیتهای ایشان است.
قرآن کریم کتابی است که هم از جنبه واژهگزینی و هم به لحاظ ساختار زبان و هم از منظر بافت و سیاق در اوج یک اثر ادبی قرار دارد.
کتاب «آفرینش های بیانی قرآن کریم» تلاش دارد، جایگاه فنون و زیباییهای قرآن کریم را به خواننده نشان دهد و او را به سمت بخشی از رازهای نهفته در آن رهنمون سازد. این نوشته به ریزهکاریهای ساختاری زبان، آفرینشهای بلاغی و تصویرپردازیهایی است نایافته با محوریت دانشهای زبان قرآن کریم پرداخته است. فهم بافت و سیاق قرآن کریم، راه دستیابی به مرواریدهای غلطان نهفته را در آن کتاب استوار برای خواننده هموار میسازد.
کتاب قرآن از همان لحظه نزول، مورد توجه دانشمندان بوده، و هر کس به فراخور حال خود به کشف رازهای بیکران آن پرداخته است. در این میان شاید لغویان و زبان دانان، گوی سبقت را از دیگران ربوده باشند؛ زیرا یکی از مهمترین جنبههای اعجازآمیز بودن این کتاب، زبان بیان آن است.
قرآن بستر مناسبی ایجاد کرد که زباندانان در زمینههای مختلف علوم زبانی هم چون صرف، نحو، معانی، بیان، واژهشناسی، آواشناسی و به طور کلی مجموعه علوم زبانی، به کنکاش بپردازند و مرواریدهای غلتان بسپاری را از این دریای بیکران به کف آورند. شاید نتوان مفسری یافت که بدون توجه به دانشهایی که از آنها یاد شد، به تفسیر کلام الهی پرداخته باشد.
کتاب پیشرو به ریزهکاریهای ساختار لغوی و آفرینشهای بلاغی و تصویرپردازیهای بکر و دست نایافته قرآن کریم پرداخته است و با بررسی آثار قرآنی و بلاغی و پیشینیان به خصوص آثاری که به بلاغت بیان قرآن پرداختهاند، نمونههای فراوانی را ارائه و تحلیل کرده است.
یکی از ویژگیهای این کتاب آن است که تنها به تبیین موضوع نمیپردازد بلکه با ارائهی نمونههای فراوانی که گاهی زیادهگویی به نظر میرسد موضوع را برای خواننده، حتی غیر متخصص روشن میسازد.
نشر احسان این کتاب را در سال 1395 و با تعداد 400 صفحه در در قطع رقعی به چاپ رسانده است.
کتاب «طلاق از دیدگاه اسلام» یکی از موضوعات مهم نهاد خانواده را به شکلی علمی و تحقیقی و در عین حال در سطح فهم عموم افراد جامعه و سلیس و روان به نگارش در آورده است. موضوع مورد بحث در این کتاب مسألهی طلاق، بررسی تاریخی و احکام مربوط به آن میباشد. یکی از مسائل نظام خانوادگی که در غرب به شدت از سوی مدافعان و حامیان آزادی زنان – فمنیستها – مورد هدف قرار گرفت و به عنوان عامل مطرح شد که ضد آزادی و کرامت زن است، مسأله طلاق بود.
این که طلاق چه حکمی دارد و جایگاه آن در زندگی خانوادگی کجاست؟ چه نقشی در سلامت جامعه و مناسبات اجتماعی میتواند داشته باشد و سؤالاتی از این قبیل در کتاب حاضر به صورتی موشکافانه مورد بررسی قرار گرفتهاند.
صاعقهی طلاق بر هر خانوادهای که فرود آید، آن را به تلی از خاکستر مبدل میکند و همای سعادت از آن جا رخت برمیبندد و جغد یأس و ناامیدی در آنجا فریاد شادی سر میدهد و مأوی میگزیند و قصههای مستانه و حیاتبخش کودکان، این گلهای نوشکفته جای خویش را به ناله و زاری میسپارد و خندههایشان به گریههای جگرسوز تبدیل میشوند.
راستی این همه جفا برای کودکان از بهر چیست؟ آیا برای فرونشاندن عطش غرور و خودخواهی والدین است؟ آیا این کودکان قربانی زیادهطلبی و خودکامگی والدین خویشند؟
به هر تقدیر طلاق به هر دلیلی که صورت پذیرد خروج از کانون عشق و پا نهادن به کویر بیپایان تنهایی است و زن و شوهر از هم جدا میشوند و با ترس و دلهره به سوی آیندهای مجهول و مبهم گام می نهند.
نشر احسان، این کتاب را در 166 صفحه و درسال 1395 به زیور طبع آراسته است.
کتاب «حقوق و تکالیف زن در اسلام» پاسخ عالمانه، دانشگاهی و مبتنی بر اصول اسلامی است به این ادعا که در دین، حقوق زن رعایت نشده است و زنان ناگزیرند برای دستیابی به حقوق خود چارهای خارج از چارچوب دین دست و پا کنند. به سخن دیگر، این کتاب دور از هرگونه هیاهو و رویکرد ژورنالیستی، با دلایل روشن نشان میدهد که حقوق بشر در اسلام نه امری نوپیدا، بلکه موضوعی ریشهدار و اصولی است. دلیل آن هم بیان صریح و جامع آیات قرآن، احادیث پیامبر صلّی الله علیه وآله وسلّم و اجتهادات صریح علمای قدیم و جدید در اینباره است.
از شاخصههای مهم روزگار جدید، نظامهای «تفکیکگرا»ی افراطی است و یکی از بارزترین نمادهای این تفکیک افراطی، تفکیک میان زن و مرد به عنوان دو جزء از یک کل واحد (انسان) است که نتیجهی آن پیدایش فمنیسم و جلوههای متعدد آن بود. جمع میان نظرهای حقوق بشری و رهیافتهای فمنیستی این شد که در دین، حقوق زن رعایت نشده است و زنان باید چارهای بیندیشند. کتاب حاضر جواب عالمانه، دانشگاهی و مبتنی بر اصول اسلامی است به این ادعا که غالباً در جمعهای هیجانی، روشنفکر مآبانه و اپوزپسپونی سر داده میشود.
به عبارت دیگر دکتر عبدالکریم زیدان در این کتاب با دلایل صریح از کتاب و سنت و اجتهادات علمای قدیم و جدید نشان میدهد که حقوق بشر در اسلام موضوعی بسیار ریشهدار و اصولی است و نیز بدون آنکه بکوشد یا نشان دهد که قصد نقد این دیدگاهها را دارد، عملاً همه مبانی آن مکاتب و رویکردها را به چالش میکشاند و نشان میدهد که نتیجهی باطنی که دربارهی حقوق زن در دین اسلام گرفتهاند، مولود دو مقدمهی فاسد است و طبیعی است که از کوزه همان برون تراود که در اوست.
به علاوه عبدالکریم زیدان با شخصیت جدی یک فقیه، میکوشد به فراخور بحث، بخشهایی از مراقبتهای فقهی و اصولی اسلام در مورد حقوق زنان را ارائه کند.
این کتاب را به کسانی که شبهات زیادی دربارهی حقوق زنان در اسلام به گوششان خورده و در گروهها و کانالهای تلگرامی ملحدین و اسلامستیزان دیدهاند، به شدت توصیه میکنیم.
این کتاب، در سال 1395 در 376 صفحه به همت نشر احسان، به چاپ رسیده است.
کتاب درسهایی پرورشی از قرآن کریم، در اصل مجموعهی سخنرانیهایی بوده که محمد قطب در یکی از مدارس حفظ قرآن در جده، در کشور عربستان، تحت عنوان «درسهای پرورشی در قرآن کریم» ارائه کرده است. ایشان هدف از تحریر آن را مسائلی از این دست میداند: قرآن کریم یک خطاب «تاریخی» نیست. کلید مسائل اصلی در همین کتاب (قرآن) است و با بیان این که «پرورش» حوزهی گستردهای است که همهی وجود انسان را در بر میگیرد و موعظهها و یا دعوت تنها به دعوت به رفتارهای معین و آراسته محدود نمیشود بلکه جنبههای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فکری و فرهنگی همه مسائل بعد «پرورشی» هستند.
برای پیشبرد اهداف جوامع، قوانینی توسط انسان وضع میشوند، اما هیچیک از این قوانین کامل و شامل نیستند، زیرا قوانین انسانی براساس اعمال ظاهری تدوین میشوند. برخلاف قانون، پرورش، بیش از ظاهر، معطوف به نهاد انسانهاست و قبل از «قانون مقدس» افراد، از آنها انسان صالح میسازد.
فرد پرورشیافته، فراتر از فرد قانونگرا میاندیشد و عمل میکند. نه برای فردیت، که برای جامعهی بشریت و در نهایت حمل پیام الهی تربیت میشود.
نویسنده کتاب، استاد محمد قطب، کتاب قرآن را که از نقض و سطحینگریهای قوانین بشری به دور است، مبنای پرورش قرار داده و در قالب شش درس، فرد را از «شهروند قانونپذیر» به «انسان صالح بودن» دعوت میکند.
این کتاب، در سال 1395 به همت نشر احسان در 200 صفحه به چاپ رسیده است و هم اکنون در وبسایت این ناشر اهل سنت در دسترس عموم قرار گفته است.
کتاب تفسیر جزء سیام (به انضمام سورهی حمد) به تعبیر نویسنده در مقدمه، تفسیری همهفهم و نسبتاً دقیق از مفاهیم و آموزههای قرآنی را به نسل جوان و فرهیخته عرضه نموده است.
این کتاب با تکیه بر آموختههای نویسنده از اساتید خود و نیز با استفاده از تفاسیری نظیر فی ظلال القرآن و التفسیر الواضح نوشته شده است.
بعد از ضبط این تفاسیر بر روی کاست و سیدی و پیاده کردن آنها و البته بعد از ویرایشهای بسیار، طوری که هم محتوی محفوظ بماند و هم شکل نوشتاری به خود گیرد در شکل حاضر موجود شده است.
در تفسیر جز سیام ابتدا محور آیات سوره بیان گردیده سپس مفردات با استفاده از مفردات راغب اصفهانی توضیح داده شدهاند و بعد از آن تقسیمبندی آیات سوره و مقاطع آن بیان شده و در نهایت تفسیر آیات سوره آمده است. در ابتدای این تفسیر اگرچه سورهی حمد از لحاظ تقسیمات قرآنی باید از جزء اول آورده شود اما به دلایلی که در تفسیر این سوره آمده، در ابتدای جزء سیام قرار داده شده و سپس به ترتیب طبیعی، سورههای جزءِ سیام آمدهاند.
نویسنده برای فهم بیشتر معانی جزءِ سیام پیشنهاد داده است که ابتدا از سورهی ضحی تا ناس، و سپس از سورههای نبأ تا لیل مطالعه گردد تا استفاده از معانی این جزء، استفاده بر مبنای ترتیب نزول سورهها باشد و فهم کاملتری حاصل شود. این کتاب به همت نشر احسان در 417 صفحه به زیور طبع آراسته شده است.
دکتر محمود ویسی متولد 1342 در شهر کرمانشاه و عضو هیأت علمی دانشگاه تقریب مذاهب تهران است. ایشان در سالهای جوانی خویش به تحصیل در مدارس علوم دینی اهل سنت و تلمذ در خدمت استاد ناصر سبحانی پرداخته است. استاد محمود ویسی حائز مدرک کارشناسی زبان و ادبیات فارسی، کارشناسی ارشد فقه شافعی دانشگاه تهران و دکتری فقه مقارن دانشگاه ام دُرمان سودان است.
برای بررسی جایگاه پرورش، نخست باید معنایی از این اصطلاح کلیدی را به دست داد تا بتوان بر اساس آن تعیین نمود که جایگاه واقعی پرورش در فعالیتهای اسلامی چه اندازه است زیرا گاهی در اثر عدم تشخیص درست، این امکان وجود دارد که امر فرعی و حاشیهای در جایگاه واقعی اصلی و متنی قرار گیرد. این است که گاهی از زبان برخی از فعالان حوزههای دینی اوصافی نظیر بحران، فاجعه و ... را دربارهی بعضی از مسائل و موضوعات میشنویم که بیش از آن که کلمهی بحران برای آنها مناسب باشد، میتوان از کلمات سادهتری نظیر «مسئله»، «مشکل» و یا الفاظی شبیه اینها را به کار برد؛ زیرا واقعیت این است که بار معنایی کلمات، و مفهومی که دربر ندارند، گاهی تعیینکنندهی بینش و نگرش حوزه یا جمعی است که آن کلمه یا عبارت را به کار میبندند.
آدمی هرگز بینیاز از پرورش نخواهد بود زیرا پرورش امری قطعی است و محدود به زمان و مکان نیست و طبق شرایط مختلف، پارامترهای پرورش تغییر مییابند. مبانی اساسی پرورش در اسلام را باید در خلال آموزشهای کامل و در عین حال ظریفی جستجو کرد که در قرآن و سنت به آنها اشاره شده است.
کسب این آموزهها شرط لازم است ولی کافی نیست. فرد مسلمان باید آموزههای خود را در قالب رفتار و عمل نشان دهد.
استاد محمد قطب در کتاب جایگاه پرورش در فعالیتهای اسلامی، با تکیه بر قرآن و سنت رسول اکرم صلّی الله علیه وآله وسلّم به بیان این نکته پرداخته است که روند پرورش متوقف بر مکان و زمان نیست، و آن را امری پیوسته و جاری میداند. وی پرورش در اخلاص، شورا، اخلاق و ... را لازم میداند ولی در عین حال پرورش در حوزههای سیاسی و اجتماعی را هم مد نظر قرار داده است.
این کتاب با ترجمهی زاهد ویسی و به همت نشر احسان، در 144 صفحه به چاپ رسیده است.
جایگاهی که قرآن برای زن تعریف میکند مختص به دوران صدر اسلام و یا قبل از ورود بشر به دورهی مدرنیته نیست، بلکه قرآن فرمول کلی را در مورد جایگاه زن در جامعه بیان میکند که در هر عصر و دورانی قابل انطباق است.
در تمام نگاههای اصیل قرآنی و سنت نبوی، زن به مثابهی یک شخص و شخصیت مستقل مورد خطاب است به گونهای که در زمینههای مهمی چون بیعت، تکلیف، عبادت و ... به صورت مستقل، طرف بحث قرار میگیرد.
بدیهی است که موضوع زن، هم به عنوان یک مسئلهی ذهنی و هم به عنوان یک مشکل عینی، از بامداد اسلام و از همان سرآغازهای دعوت نبوی مورد تأکید بوده و طبیعی است که امری چندان مهم باشد که در بطن و متن دعوت آخرین فرستادهی خداوند، یک محور بلا منازع و انکارناپذیر باشد، امری نیست که از روی مسائل عارضی و حاشیهای یا تعارف و راضی کردن افکار عمومی، در آن دعوت درج شده باشد.
در کتاب «زن در قرآن کریم و در میان مسلمانان» سعی شده است تا بار دیگر با توجه به آیات قرآن کریم و سنت نبی گرامی اسلام در حوزه زن، حقوق و جایگاه او مورد مطالعهی هدفمند انجام گیرد. این گونه هم مفهوم واقعی زن از دیدگاه اسلام و قرآن بیان میشود و هم با ایجاد مقایسهای میان دیدگاه اسلام و آنچه اکنون مسلمانان به نام اسلام در حق زن انجام میدهند مطابقتی صورت میگیرد.
کتاب فوق در سال 1395 در 208 صفحه توسط نشر احسان به چاپ رسیده است.